Artur Mas valora els resultats electorals davant la militància de CiU.
Artur Mas valora els resultats electorals davant la militància de CiU.
Barcelona

CiU guanya i frega la majoria absoluta

L'escrutini de la jornada electoral ha avançat ràpidament i ja s'ha escrutat més del 98% de les paperetes. En aquest punt del recompte CiU encapçalava el nombre d'escons al Parlament amb un total de 62. El PSC pateix una forta davallada i perdria nou dels 37 diputats actuals, i es quedaria en 28. La tercera força serà el Partit Popular amb 18 diputats, i arrabassa aquesta posició a Esquerra, que cauria fins a la quarta posició amb 10 diputats, empatats amb ICV-EUiA a qui també n'hi corresponen 10. C's manté els tres diputats. La novetat al Parlament la protagonitza Solidaritat Catalana per la Independència, amb 4 diputats.

Actualitzat
Convergència i Unió hauria fet bons tots els pronòstics i s'hauria assegurat l'hegemonia al Parlament de Catalunya després de les eleccions d'aquest 28 de novembre. Amb el 98% dels vots escrutats el partit d'Artur Mas ha aconseguit 62 diputats. Això concretaria el creixement de la federació nacionalista en 14 diputats respecte del 2006, malgrat que no en tindria prou per firmar la majoria absoluta, una marca que es situa als 68 escons i, per tant, a CiU li'n faltarien 6.

Si CiU és la gran guanyadora el PSC seria el gran derrotat. Els socialistes de José Montilla obtenen 28 diputats. Això és força menys del que havien pronosticat fins ara totes les enquestes, que els atorgaven uns trenta diputats, aproximadament. Aquest resultat suposa el pitjor registre aconseguit mai pel PSC al Parlament de Catalunya. Mai no han tingut menys dels 33 diputats del 1980, les primeres eleccions democràtiques al Parlament.

La tercera força parlamentària és el Partit Popular, que recuperarà aquesta posició perduda el 2003 en favor d'Esquerra Republicana. El partit de la candidata Alícia Sánchez-Camacho, que s'estrenava aquest 28-N com a cap de cartell, ha ampliat el seu suport en 4 parlamentaris, fins a tenir-ne 18. Aquest és millor resultat dels populars a Catalunya.

Fins aquí es comprova com els partits fins ara a l'oposició haurien augmentat el seu suport electoral, tot el contrari que el partit majoritari al govern. Li passa el mateix al seu soci d'Esquerra Republicana de Catatunya.

ERC pateix una contundent davallada i arribar a perdre més de la meitat dels seus actuals vint-i-un diputats. Els republicans es queden amb 10 escons, que ressituen els independentistes als índexs de representació anteriors als que va obtenir Josep-Lluís Carod-Rovira. El nou líder i nou cap de cartell d'ERC, Joan Puigcercós, sabia que les enquestes li auguraven un descens d'aquesta magnitud, però malgrat tot pretenia conservar la tercera posició. Amb els resultats obtinguts, passa a ser la quarta força empatada amb ICV però amb menor percentatge de vots.

Iniciativa per Catalunya – Esquerra Unida i Alternativa ha estat el tercer soci de govern i els seus resultats en aquest 28-N han seguit el mateix patró que els altres dos. ICV-EUiA ha perdut 2 diputats i es queda amb 10. Els ecosocialistes també han renovat el candidat i Joan Herrera ha tornat del Congrés dels Diputats per ser el successor de Joan Saura al Parlament de Catalunya.

Pel què fa a Ciutadans-Partit de la Ciutadania, que van irrompre per sorpresa al Parlament ara fa quatre anys, han sabut consolidar la seva proposta i mantenen els tres diputats que van obtenir aleshores. Amb això no obtenen l'objectiu de formar grup parlamentari propi perquè la norma mana que calen 5 diputats per ostentar aquesta condició.

Més enllà dels escons atribuïts a cada partit un altre focus d'atenció destacat en el desenllaç dels comicis es centra en saber si hi haurà algun partit nou que irrompi a l'hemicicle de la Ciutadella d'entre el total de les 39 candidatures que hi optaven. Doncs bé hi haurà una nova formació al Parlament. Es tracta de Solidaritat Catalana per la Independència. La formació de l'expresident del Futbol Club Barcelona, Joan Laporta, entrarà amb força amb 4 diputats, tres de la circumscripció de Barcelona i un de la de Girona.

Anar al contingut