David Madí i Joana Ortega han fet les primeres valoracions de CiU després del sondeig.
David Madí i Joana Ortega han fet les primeres valoracions de CiU després del sondeig.
Barcelona

El sondeig de TV3 i Catalunya Ràdio pronostica una victòria de CiU a prop de la majoria absoluta

El sondeig encarregat per TV3 i Catalunya Ràdio per a les eleccions al Parlament de Catalunya dóna una victòria clara a Convergència i Unió. CiU obtindria entre 63 i 66 diputats, més del doble que el segon partit amb més representació: el PSC, que aconseguiria entre 24 i 27 escons. El Partit Popular recuperaria la condició de tercera força parlamentària amb entre 15 i 17 escons, en detriment d'ERC, a qui el sondeig atribueix entre 11 i 13 diputats. ICV també baixaria fins als entre 8 i 10 escons i Ciutadans mantindria els 3 actuals o fins i tot en podria perdre un. Un altre titular destacat d'aquest estudi és la incorporació de nous partits a l'arc parlamentari. El sondeig atorga 4 representants a SI i 1 a RI-Cat. La participació seria del 61%, gairebé 5 punts més que en els comicis del 2006.

Actualitzat
Convergència i Unió hauria fet bons tots els pronòstics i s'hauria assegurat l'hegemonia al Parlament de Catalunya després de les eleccions d'aquest 28 de novembre. Segons les dades del sondeig encarregat per TV3 i Catalunya Ràdio a l'empresa Ipsos-EcoConsulting a partir de 30.000 enquestes a peu d'urna, el partit d'Artur Mas hauria aconseguit entre 63 i 66 diputats. Això concretaria el creixement de la federació nacionalista entre 15 i 18 diputats respecte del 2006, malgrat que no en tindria prou per firmar la majoria absoluta, una marca que se situa als 68 escons i, per tant, a CiU li'n faltarien entre 2 i 5.

Si CiU és la gran guanyadora -segons l'estudi fet a peu d'urna-, el PSC seria el gran derrotat. Els socialistes de José Montilla obtindrien entre 24 i 27 diputats. Això seria força menys del que havien pronosticat fins ara totes les enquestes, que els atorgaven uns trenta diputats, aproximadament. Si es confirmava aquest resultat, suposaria el pitjor registre aconseguit mai pel PSC al Parlament de Catalunya. Mai no han tingut menys dels 33 diputats del 1980, les primeres eleccions democràtiques al Parlament.

La tercera força parlamentària seria el Partit Popular, que recuperaria aquesta posició perduda el 2003 en favor d'Esquerra Republicana. El partit de la candidata Alícia Sánchez-Camacho, que s'estrenava aquest 28-N com a cap de cartell, hauria ampliat el seu suport entre 1 i 3 parlamentaris, fins a tenir-ne entre 15 i 17. La forquilla només és comparable, per la banda alta, a la representació que va obtenir Aleix Vidal-Quadras el 1995.

Fins aquí es comprova com els partits fins ara a l'oposició haurien augmentat el seu suport electoral, tot al contrari que el partit majoritari al govern. Li passa el mateix al seu soci d'Esquerra Republicana de Catatunya.

ERC pateix una contundent davallada i podria arribar a perdre gairebé la meitat dels seus actuals 21 diputats. El sondeig estableix la forquilla dels republicans entre els 11 i 13 escons, que resituarien els independentistes als índexs de representació anteriors als que va obtenir Josep-Lluís Carod-Rovira. El nou líder i nou cap de cartell d'ERC, Joan Puigcercós, sabia que les enquestes li auguraven un descens d'aquesta magnitud, però malgrat tot volia conservar la tercera posició. Amb els resultats del sondeig, fins i tot es podria quedar un pèl per sobre de la quarta posició.

Iniciativa per Catalunya - Esquerra Unida i Alternativa ha estat el tercer soci de govern i els seus resultats en aquest 28-N seguirien el mateix patró que els altres dos. ICV-EUiA perdria dos o quatre diputats i es quedaria amb entre 8 i 10. Els ecosocialistes també han renovat el candidat i Joan Herrera ha tornat del Congrés dels Diputats per ser el successor de Joan Saura al Parlament de Catalunya.

Pel que fa a Ciutadans-Partit de la Ciutadania, que van irrompre per sorpresa al Parlament ara fa quatre anys, haurien sabut consolidar la seva proposta i mantindrien els tres diputats que van obtenir aleshores. El sondeig, però, deixa la porta oberta a la possibilitat que puguin perdre un dels escons, la qual cosa confirmaria que els queda lluny l'objectiu de formar grup parlamentari propi perquè la norma mana que calen 5 diputats per ostentar aquesta condició.

Dues irrupcions

Més enllà dels escons atribuïts a cada partit, un altre focus d'atenció destacat en el desenllaç dels comicis se centra a saber si hi haurà algun partit nou que irrompi a l'hemicicle de la Ciutadella d'entre el total de les 39 candidatures que hi optaven. Doncs bé, segons el sondeig d'Ipsos-EcoConsulting, hi hauria fins a dues noves formacions al Parlament. Es tracta de Solidaritat Catalana per la Independència i Reagrupament.

La formació de l'expresident del Futbol Club Barcelona Joan Laporta entraria amb força amb 4 diputats, tres per la circumscripció de Barcelona i un per la de Girona. També ho faria Joan Carretero, l'exconseller d'ERC que va promoure una altra candidatura independentista: Reagrupament. En aquest cas, el diputat que obtindria escó seria el mateix Carretero, que es presentava per Girona.

Per circumscripcions

El sondeig conclou que Convergència i Unió hauria guanyat a les quatre circumscripcions electorals de Catalunya. Hauria obtingut entre el 38,9% dels vots de Tarragona i el 45,3% de Lleida. El PSC no hauria aconseguit superar el llindar del 20%, que va superar fa quatre anys a tot arreu. Es queda entre el 13,8% de Girona i el 19,3 de Tarragona.

El PP puja a les quatre províncies i se situa entre el 7,4% de Girona i el 13,9% de Tarragona. ERC, en canvi, baixa als quatre racons del país, i si fa quatre anys no van baixar del 12%, en aquesta ocasió no superen el 10,9% que han obtingut a Lleida. Els republicans han acumulat el pitjor suport a Barcelona, amb el 7,5% dels vots. ICV-EuiA marca el pitjor registre a Lleida (4,7%) i el millor a Barcelona amb el 8%. C's augmenta un pèl a Barcelona, fins al 3,6%, on obté el suport més gran, tot el contrari que l'1,4% obtingut a Girona.

SI ha rebut el suport més ampli a Girona, amb el 5,5% dels vots, i el pitjor a Tarragona, amb el 3,1%. Reagrupament treu la millor nota també a Girona, amb el 4,7% dels vots, i la pitjor a Barcelona amb un 1,1% de les paperetes.

Les reaccions

No han passat gaires minuts des que TV3, Catalunya Ràdio i el 3cat24.cat han fet públiques les dades del sondeig que els diferents partits han comparegut per expressar les seves valoracions. El primer a sortir ha estat Miquel Iceta, del PSC, que ha felicitat CiU i ha atribuït la davallada dels seus a la crisi. L'anècdota l'ha protagonitzat un assistent que ha tirat un ou a Iceta, un acte condemnat per la resta de partits des dels micròfons de Catalunya Ràdio. David Madí ha estat la veu de CiU que ha valorat els resultats i ha destacat el resultat històric que obtindria la federació. Madí ha apel·lat a la cautela però no ha dubtat a certificar el punt final del tripartit. Per part d'ERC, tot i la patacada, Ignasi Llorente assegura que els resultats són millor del que s'esperaven. Al quarter general del PP, Jordi Cornet s'ha mostrat satisfet per la tendència a l'alça i ha advertit que seran decisius. Des d'ICV-EUiA, Laia Ortiz ha mostrat prudència i no ha entrat a valorar amb profunditat els resultats del sondeig. A l'espera de la reacció de Ciutadans i de Reagrupament, s'ha sentit la veu d'Isabel Clara-Simó, de Solidaritat Catalana per la Independència, augurant un escó més, la qual cosa els donaria grup parlamentari propi.
Anar al contingut