Dublín

Milers de persones es manifesten a Irlanda contra les retallades previstes en el pla d'austeritat

Els carrers de Dublín clamen contra el pla d'austeritat. Milers d'irlandesos s'han manifestat a la capital contra les retallades que el govern del país haurà de posar en marxa després d'acceptar el pla de rescat econòmic europeu. Entre altres mesures, l'IVA es dispararà fins al 23% i s'hauran d'acomiadar prop de 25.000 funcionaris. Molts treballadors consideren que aquest pla només els perjudica a ells i afavoreix els bancs.

Actualitzat
Desenes de milers de persones han fet cas de la crida dels sindicats i han sortit al carrer a Dublín per pressionar el govern perquè no apliqui les mesures anunciades en el pla d'austeritat. La retallada serà dràstica i molts ciutadans creuen que se'ls fa pagar els plats trencats de la situació. La Garda, la policia irlandesa, ha quantificat 50.000 persones als carrers. Els organitzadors parlen de més de 100.000 manifestants

Els manifestants han plantat cara al fred i la neu i s'han anat animant a mesura que la marxa avançava. Durant tots els actes de protesta no s'han registrat disturbis i la manifestació s'ha dut a terme de manera pacífica. La marxa ha acabat al centre de la capital, a l'emblemàtica Oficina General de Correus, on el 1916 es va produir l'anomenat "aixecament de Pasqua", que va desembocar en la independència d'Irlanda.

Ha estat una jornada que ha barrejat protesta i reafirmació nacional. L'actriu Ruth O'Connor s'ha posat a la pell del revolucionari irlandès Padraig Pearse per llegir extractes de la Proclamació d'Independència. Després, el secretari general del sindicat Congrés Irlandès de Sindicats (Ictu), David Begg, ha recordar que el famós bandoler anglès del segle XVII Dick Turpin portava una màscara per robar a la gent, mentre que el govern, diu, ho fa a la vista de tots. El sindicat adverteix que el pla d'austeritat de l'executiu "causarà danys irreparables i convertirà aquest país en un desert econòmic i social".

Pugen els impostos, però no el de societats

Irlanda va anunciar que acceptava l'ajuda de la Unió Europea i el Fons Monetari Internacional per salvar la seva economia. Poc després va fer públics els seus plans de reduir 15.000 milions d'euros addicionals fins al 2014. Dos terços corresponen a una reducció de la despesa pública i els altres 5.000 milions, a l'augment de la recaptació per impostos. L'IVA pujarà progressivament fins al 23% el 2014 i es reduiran 25.000 places de funcionaris. Tot i les retallades, Dublín mantindrà en el 12,5% l'impost de societats i, per tant, no cedirà a les pressions de França i Alemanya perquè l'apugi.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut