El canvi climàtic implicarà un canvi en la distribució dels boscos.
El canvi climàtic implicarà un canvi en la distribució dels boscos.
Cerdanyola del Vallès

El canvi climàtic suposarà la desaparició parcial dels boscos de la Península d'aquí a 50 anys

La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha dissenyat un atles virtual que preveu que el canvi climàtic provocarà la desaparició parcial dels boscos de la península ibèrica en els propers 50 anys. L'atles analitza la realitat actual de la distribució llenyosa en el territori de la península ibèrica i extrapola l'evolució prevista per al període entre 2050 i 2080. La previsió s'ha realitzat partint dels mapes disponibles corresponents als anys entre 1950 i 1990, utilitzant les referències climàtiques ibèriques i l'inventari forestal estatal, per determinar els espais ocupats per boscos.

Actualitzat
Aplicant una metodologia del Hadley Center, un centre de referència internacional sobre el canvi climàtic, l'equip de la UAB ha calculat que les pluges es reduiran uns 100 mil·lilitres per any, la temperatura pujarà 4,5º C de mitjana i també ha fet una previsió aproximada d'alliberament de diòxid de carboni. D'aquesta manera, moltes de les espècies de tipologia eurosiberiana i europea es veurien més afectades, amb una pèrdua d'idoneïtat als territoris on actualment es troben i es concentrarien al Pirineu.

Espècies com el faig, el pi blanc, el castanyer o determinades classes de roures serien les que es ressentirien més d'aquesta situació, mentre que les espècies mediterrànies, com l'alzina, l'alzina surera o gran part dels pins subsistirien. Per Miquel Ninyerola, un dels autors de l'atles virtual, "la zona pirinenca pot acollir un refugi de major idoneïtat de boscos i de major qualitat".

A Catalunya, el canvi afectaria sobretot a la zona del Montseny, on les espècies actuals retrocedirien i es desplaçarien cap al nord del territori, bàsicament a l'àrea pirinenca. Ninyerola ha apuntat que el canvi climàtic no es pot evitar, tot i que els efectes es poden minimitzar amb una bona gestió dels boscos i els entorns.
Anar al contingut