Madrid

L'interès dels bons espanyols bat un nou rècord des de la creació de l'euro pel temor dels mercats

El preu del deute espanyol ha marcat un nou màxim històric des de la creació de l'euro per la desconfiança dels inversors, que temen que Espanya acabi seguint el camí d'Irlanda i necessiti un rescat financer. La prima de risc que es paga pel deute públic espanyol en els mercats secundaris s'ha disparat aquest dimecres al matí fins als 250 punts bàsics. Això és un 2,5% més d'interès del que es paga pels bons alemanys, els més baixos i els de referència, que es paguen aproximadament a la meitat. Aquests 250 punts bàsics són 30 més que els que dimarts va haver de pagar el govern espanyol en la subhasta de lletres del Tresor i situen el tipus d'interès del deute públic espanyol a 10 anys per sobre del 5%. L'interès a pagar ve definit pel risc que perceben els inversors: com més risc, més alt és l'interès.

Actualitzat
Tot i els reiterats missatges de calma del govern espanyol, la desconfiança dels inversors es manté i això fa que la rendibilitat dels bons espanyols de deute a deu anys continuï a l'alça. Després del màxim històric de dimarts, aquest dimecres a dos quarts d'11 del matí ha superat el 5%. El bo alemany, que està considerat el més segur d'Europa i és el de referència, s'ha situat a la mateixa hora en un 2,5%. El d'Irlanda encara està molt per sobre, a un 8%, i el de Portugal ha arribat aquest dimecres al 7%.

La ministra d'Economia, Elena Salgado, ha insistit que cal "mantenir la calma" i ha subratllat una vegada més que l'estat espanyol "en absolut corre cap risc d'haver de ser rescatat", com ha passat amb Irlanda. En declaracions a Punto Radio, Salgado ha afirmat que la situació de l'economia espanyola "és molt diferent, i sobretot el nostre sector financer". La vicepresidenta econòmica ha reclamar que tothom mantingui "el cap fred" i ha argumentat que el govern espanyol està complint el pla d'austeritat i impulsant "exactament" les reformes previstes, com ara la de les pensions.

També el ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, ha destacat que l'economia espanyola "té una solvència suficient" i ha afegit que el sector financer "sap que Espanya està duent a terme un procés de compliment rigorós i un control transparent del seu dèficit i de les seves reformes".

Caldrà seguir l'evolució del comportament dels inversors de les borses, que a Europa han començat la sessió amb pujades, mentre a Madrid l'Ibex-35 tornava a marcar números vermells. Al migdia, però, el selectiu espanyol ha capgirat la tendència i pujava un 0,23%.

Els mercats han esperat la presentació del pla d'austeritat d'Irlanda per als pròxims quatre anys, després del rescat financer del país, i estan pendents de Portugal, que ha admès que també podria necessitar un rescat, com ha passat amb Grècia i Irlanda. Portugal viu una jornada de vaga general de 24 hores contra les mesures per reduir el dèficit públic.

Enmig d'aquest daltabaix financer, la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha reclamat valentia als seus socis europeus per posar límits als mercats. Merkel vol que el sector financer es comprometi a participar en futurs rescats de països en dificultats.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut