Eleccions 28-N

La Junta Electoral decideix "in extremis" no autoritzar el debat Mas-Montilla per un defecte de procediment

La Junta Electoral Central (JEC) ha decidit "in extremis" no autoritzar el cara a cara entre Artur Mas i José Montilla, que s'havia d'emetre aquest dimarts per TV3. La Junta avala, per tant, el dictamen de la Junta Electoral Provincial de Barcelona, que havia denegat per unanimitat la celebració del debat. La Junta Electoral Central justifica el seu dictamen per un defecte de procediment, perquè no s'ha complert la instrucció del 13 de setembre del 1999 que obliga a comunicar un debat electoral en un termini de 5 dies. Aquesta decisió desestima els recursos presentats per CiU i PSC.

Actualitzat
Les dues juntes s'havien passat la qüestió l'una a l'altra al llarg d'aquest dimarts. Després que la Junta Electoral Provincial de Barcelona se n'ha inhibit, la Junta Central ha retornat la decisió a la Junta Electoral de Barcelona indicant-li que aquest era el primer òrgan competent per pronunciar-s'hi. La Junta Central només s'hi pronunciaria en cas que s'elevés un recurs a una decisió prèvia de l'òrgan provincial.

Finalment, la Junta Electoral de Barcelona ha consensuat aquest dimarts per unanimitat no permetre el debat cara a cara entre Mas i Montilla, que estava previst per aquest dimarts a TV3 i Catalunya Ràdio a partir de les 22.30 hores.

En el seu acord, la Junta Electoral Provincial de Barcelona justifica la decisió en l'article 66 de la Loreg i l'apartat sisè de la instrucció del 13 de setembre del 1999. Aquest últim estableix que "els mitjans de comunicació de titularitat pública que, durant els períodes electorals, decideixin emetre debats o entrevistes amb representants de les entitats polítiques concurrents a les eleccions, hauran de posar-ho en coneixement de la junta electoral competent, segons l'àmbit de difusió del mitjà que es tracti, amb cinc dies d'antelació a l'inici de l'emissió dels debats o entrevistes".

La Junta Electoral Central ha avalat el dictamen de la Junta de Barcelona. Considera que el debat no pot tenir lloc per un defecte de procediment i d'incompliment amb els terminis previstos. La seva decisió ha arribat només una hora abans que hagués de celebrar-se el cara a cara als estudis de TV3.

En el seu veredicte, la Junta Central ha tingut en compte els recursos de CiU i del PSC a favor que es fes el cara a cara i les al·legacions presentades per ERC i el PP. Ciutadans, al final, ha desestimat presentar-ne cap.

Els partits reaccionen a la decisió final


Poc després que es va conèixer l'última paraula de la Junta Electoral Central, els partits polítics reaccionaven.

Des de CiU, el cap de campanya, David Madí, apuntava que quedarà el dubte de si Montilla va plantejar el debat diumenge sabent que no es podria fer. I afegia que també quedarà en l'aire la pregunta de si tot plegat podria haver-se estalviat, ha dit, "si el PSC hagués acceptat des d'un primer moment el que era la sensatesa, el sentit comú i la lògica", en referència a un sol cara a cara en català.

De la seva banda, el president de la Generalitat, José Montilla, es mostrava decebut per la decisió de la Junta. Ho ha dit en una compareixença en què no ha admès preguntes. El candidat del PSC ha carregat també contra Mas: "Hi ha responsables, l'un, per raons formals -en referència a la Junta-, i CiU i el senyor Mas, pel seu partidisme". Poc abans, Montserrat Tura deia que els socialistes havien demanat el debat fins a 23 vegades.

Mentrestant, la candidata del PP, Alícia Sánchez-Camacho, denunciava que el cara a cara era una "cortina de fum" perquè no es tractessin altres temes. En el mateix sentit, Joan Herrera, el candidat d'ICV, lamentava que durant dos dies CiU i el PSC "no han parlat de política". Al seu torn, Albert Rivera, de Ciutadans, ironitzava: "La sociovergència, aquí, no ha funcionat".

Passant-se la pilota

Aquest dimarts al matí, la Junta Central havia indicat en el seu escrit de resposta a la consulta urgent que li va fer dilluns al vespre la Junta Electoral de Barcelona que era "competència seva resoldre sobre la qüestió plantejada, com d'altra banda ha fet fins a la data". D'aquesta manera, la JEC eludia pronunciar-se sobre l'adequació o no a la llei del cara a cara entre Mas i Montilla.

En el mateix escrit, la JEC deia que només actuaria si hi havia recursos sobre la decisió de Barcelona, i li recordava quina normativa havia de consultar per prendre la decisió.

Es tracta de l'article 66 de la llei orgànica electoral general (Loreg), desenvolupat per una instrucció de la JEC del 13 de setembre del 1999, on s'especifica l'obligatorietat de comunicar amb cinc dies d'antelació la convocatòria de debats electorals.

Tot això ha passat després que els candidats del PSC i CiU van anunciar diumenge la voluntat de fer aquest cara a cara, una decisió que van recórrer a la Junta Electoral ERC, el PP i Ciutadans.

A parer d'ERC, el PP i Ciutadans, suposa un "greu perjudici" a la resta de formacions que concorren a les eleccions catalanes i, a més, infringeix la instrucció dictada per la JEC el 13 de setembre del 1999.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut