Catalunya

Ja saps què hi ha al darrere del nom del teu carrer?

Els noms dels carrers, les coincidències i els errors històrics que ha il·lustrat el nou projecte del Nomenclàtor de revisar les plaques dels carrers de Barcelona, ha destapat el valor de la història local defensada pels seus habitants.

Actualitzat
Molts dels lectors del 3cat24 ens han deixat comentaris ben curiosos, divertits i molt interessants dels girs que han fet els noms dels carrers amb les històries i les confusions lingüístiques al llarg del temps. La cultura popular és traspassada per diverses generacions que han pogut viure en un mateix carrer amb més d'un nom, i per això ens agradaria que ens expliquéssiu anècdotes i curiositats que sapigueu d'un carrer.

Els canvis de nom dels carrers no sempre agraden a tothom. Hi ha qui considera que el que significa un carrer ha de mantenir-se per fer honor a la memòria històrica, i que cal afegir personatges de la història contemporània o del món de "l'esport, la cultura o la música" als nous carrers i les noves urbanitzacions, com comenta en Cross, que creu que cal respectar "el que està posat".

El cas contrari és qui creu que hi ha moments del passat per oblidar i no han de ser representats en els noms dels carrers. La Rosa Villar, per exemple, explica que el carrer de la Marina s'hauria de restablir tal com es deia abans del franquisme, que el va reanomenar Alcalde de Móstoles. Altres usuaris, com en Guillem Serra, pensen el mateix, i creuen que s'hauria de dir Marina "de dalt a baix" perquè "els carrers continus rectilinis porten el mateix nom". En Ferran especifica que es deia de la Marina Catalana.

Kalikrates creu que cal destacar la història local més que personatges estrangers, i que és la geografia i la història local la que hauria de marcar els noms dels carrers de les localitats. Per exemple, considera que la plaça de Karl Marx "potser al Berlín oriental tenia sentit", però en canvi creu que a Barcelona no hi hauria de ser i s'hauria de reconèixer "personatges nostres".

També hi ha alguns casos ben curiosos i divertits, com el procés que va seguir el carrer del Port Fangós fins a arribar a ser el carrer del Porc, que explica l'usuari observador. O les bromes del destí que també recorda Kalikrates del Torrent de l'Olla en el seu moment de transició, de Menéndez y Pelayo al seu nom actual. "Els veïns van enganxar damunt les plaques uns papers amb el nom de Torrent de l'Olla; algun nostàlgic va voler arrencar-ne un, però només en va treure la meitat, amb la qual cosa es va poder llegir durant un cert temps: Calle de Menendez de l'Olla."

Ens agradaria conèixer les vostres històries dels carrers que coneixeu. Divertides, històriques o anècdotes, i casualitats de la història local del vostre poble o ciutat. Noms que fan referència al passat d'un ofici, un nom local o un personatge. Deixeu-nos els vostres comentaris.
Anar al contingut