Madrid

Dues associacions demanen la voladura de la creu que corona el Valle de los Caídos

El Fòrum per la Memòria de la Comunitat de Madrid i el Fòrum Social de la Sierra de Guadarrama han convocat una concentració el dissabte 20 de novembre al Valle de los Caídos per demanar la voladura de l'enorme creu que corona la basílica. Les dues associacions també sol·licitaran que es desacralitzi el conjunt monumental i que s'exhumin les restes dels dictadors Francisco Franco i José Antonio Primo de Rivera i s'entreguin a les seves famílies.

Actualitzat
Enmig del malestar de sectors ultradretans per la clausura temporal del Valle de los Caídos, ara el Fòrum per la Memòria de la Comunitat de Madrid i el Fòrum Social de la Sierra de Guadarrama reclamarà la voladura controlada de la creu que presideix la basílica. Les dues entitats consideren que "la gran creu ha de ser demantellada, perquè no es pot consentir que continuï alçant-se cap al cel aquest símbol de mort i venjança".

La Federació Estatal de Fòrums per la Memòria proposarà, a més, que la basílica sigui desacralitzada, que els monjos benedictins siguin traslladats, que les restes de Franco i Primo de Rivera siguin exhumades i entregades a les seves famílies i que es reconverteixi tot el conjunt en un monument commemoratiu dedicat a les víctimes del franquisme.

La llista de peticions, però, no s'acaba, perquè també plantejaran que es faci públic quines empreses i persones es van beneficiar econòmicament de la construcció del recinte i que se les obligui a indemnitzar els descendents dels qui hi van treballar en règim d'esclavatge. 

D'altra banda, el mateix 20-N, diversos grups ultradretans han convocat una missa i un acte de record de Franco i Primo de Rivera a la plaza de Oriente de Madrid.
Anar al contingut