Imatge d'una vespa asiàtica
La vespa asiàtica podria amenaçar la població d'abelles de la Catalunya Nord
Ceret

La vespa asiàtica amenaça la població d'abelles de la Catalunya Nord

La troballa d'un niu de grans dimensions de vespa asiàtica confirma les pitjors sospites dels apicultors de la Catalunya Nord. Aquest depredador es posa davant dels ruscos i mata les abelles per alimentar les seves larves. Davant d'aquesta amenaça, demanen col·laboració per localitzar més nius i eliminar-los abans que sigui massa tard.

Actualitzat
Un grup d'apicultors de la Catalunya Nord, preocupats per una mortalitat que des de fa dos anys supera el 50% de la cabanya d'abelles, estan ara en alerta per la presència de la vespa asiàtica.

La troballa d'un niu de grans dimensions a Ceret confirma les seves pitjors sospites. "En un niu com aquest hi ha desenes i desenes de fundadores que faran altres nius i, per tant, el desenvolupament és molt exponencial. Si deixem que s'instal·lin no ho podrem controlar. Pensem que un niu com aquest pot destruir entre 40 i 50 ruscos en 15 dies", afirma l'apicultor Daniel Bouix. És per això que demanen la col·laboració de tothom per localitzar més nius i poder-los eliminar.

També anomenada "vespa velutina", és un depredador que, després de posar-se davant dels ruscos, ataca les abelles quan tornen de la colònia, les mata i les utilitza com a aliment per a les seves larves. Michel Barcelo, president de l'Associació Apícola del Rosselló, explica com és l'atac: "Les abelles no surten per anar buscar el pol·len i el nèctar, la reina no pon, hi ha una aturada de l'activitat de la colònia, que disminueix, i un cop afeblida, la vespa entra dins del rusc".

Fins ara, la vespa asiàtica no ha mostrat cap senyal d'agressivitat cap a l'ésser humà, però les fiblades són doloroses i les projeccions de verí provoquen cremades. Amb el cos fosc i d'uns tres centímetres s'identifica fàcilment per les potes grogues.
Anar al contingut