Nova York

El Consell de Seguretat de l'ONU es limita a "deplorar" la situació al Sàhara Occidental

Declaració de compromís del Consell de Seguretat de les Nacions Unides sobre la repressió marroquina al Sàhara Occidental. El màxim òrgan de l'ONU ha aprovat un text on es limita a "deplorar" la violència en general d'aquests dies, obviant-ne l'origen, i dóna el condol a les víctimes. La delegació marroquina ha valorat positivament el document, que n'evita una condemna explícita, i ha elogiat l'"alt sentit de la responsabilitat" de l'organisme internacional.

Actualitzat
El Consell de Seguretat de l'ONU "ha deplorat" els incidents violents en el desallotjament del campament dels afores d'Al-Aaiun, la setmana passada. Després de dues hores de reunió, l'organisme internacional ha lamentat els morts i ferits que s'hi han produït, però no s'ha compromès a iniciar una investigació sobre els fets, tal com demanava el Front Polisario.

L'ONU ha reiterat el seu suport a la missió que desenvolupa a la regió, la MINURSO, i ha instat totes dues parts a demostrar la voluntat política d'arribar a un acord.

"Alt sentit de la responsabilitat"

L'ambaixador del Marroc a les Nacions Unides, Mohamed Loulichki, ha aplaudit la declaració aprovada pel màxim òrgan de l'organisme internacional: "Donem la benvinguda a l'alt sentit de la responsabilitat del Consell de Seguretat", i ha destacat que l'ONU "s'ha centrat específicament en els actes de barbàrie comesos contra les forces de seguretat marroquines".

Pel que fa a la crida del Consell que totes dues parts arribin a un acord, Rabat, que ha esquivat l'ampliació del mandat de la missió de l'ONU al territori ocupat, considera que va dirigida al Front Polisario, ja que ells ja han fet tots els "esforços".

Per la seva banda, el Front Polisario ha lamentat que després de dues hores de reunió, els quinze membres del Consell de Seguretat no hagin aprovat investigar els fets i ha considerat "insuficient" la declaració de l'ONU.

La crisi al Sàhara Occidental també va centrar la trobada, aquest dimarts, entre el ministre de l'Interior espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, i el seu homòleg marroquí, Taib Cherkaoui. Rubalcaba va traslladar al seu homòleg la preocupació que es viu a Espanya pel conflicte saharaui, però no va aclarir si donava per bona la seva versió dels fets.



NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut