Madrid

El govern espanyol evita la contundència per mantenir les relacions amb el Marroc

La ministra d'Exteriors, Trinidad Jiménez, assegura que la interlocució amb el govern marroquí pot perillar si Espanya és massa dura. Amb aquestes paraules ha justificat i respost a les acusacions del PP, que ha qualificat d'"extrema debilitat" el govern espanyol en la seva relació amb el Marroc. La cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, ha lamentat que les autoritats marroquines impedeixin l'accés als periodistes al Sàhara Occidental. Mentrestant, el règim marroquí intenta desviar l'atenció sobre els fets i centra l'atenció en la premsa, en especial l'espanyola que, per cert, ha comès alguns errors que han donat arguments a Rabat.

Actualitzat
El Partit Popular ha tornat a criticar el que qualifica d'"extrema debilitat" del govern de Rodríguez Zapatero en la seva relació amb el Marroc. Segons la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, les rialles durant la trobada de divendres de l'exministre d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, i el seu homòleg marroquí, Fassi Fihri, són inexplicables i injustificables.

La ministra d'Exteriors, Trinidad Jiménez, ha contestat que cal mantenir la interlocució, que podria perillar si Espanya apostés per la contundència. Segons Jiménez, és compatible mantenir la bona relació amb el Marroc i la defensa dels drets humans. De la seva banda, el secretari d'Organització del PSOE, Marcel·lí Iglesias, ha titllat "d'irresponsable" el Partit Popular per la posició que està prenent en aquest conflicte i li ha reclamat suport.

Pressió perquè els mitjans puguin accedir a Al-Aaiun


La ministra d'Exteriors, Trinidad Jiménez, assegura que el govern espanyol ha estat en contacte en tot moment amb les autoritats marroquines des que van començar els últims incidents al Sàhara per demanar-los que permetessin l'entrada dels mitjans de comunicació.

En aquest mateix sentit està treballant la Unió Europea. En boca de la cap de la Diplomàcia europea, Catherine Ashton, s'ha lamentat que el Marroc impedeixi als mitjans de comunicació internacionals accedir a Al-Aaiun. La cap de la Diplomàcia abordarà la situació del Sàhara Occidental en la pròxima reunió d'alt nivell que mantindran la UE i el Marroc el 13 de desembre. Aquest diumenge, a un equip de TV3 el van obligar a fer marxa enrere quan es trobava a les portes d'Al-Aaiun. El règim marroquí intenta desviar l'atenció sobre els fets i centra l'atenció en la premsa, en especial l'espanyola, per haver difós imatges falses sobre el conflicte.

El Congrés condemna els incidents

L'Intergrup del Congrés pel Sàhara ha emès una declaració on condemna els incidents d'Al-Aaiun i denuncia la censura que està exercint a la zona. Aquest comunicat, però, ha estat difós pel PSOE sense que en tinguessin coneixement tots els grups parlamentaris. Per això, CiU, el PNB, IU i el BNG han denunciat que el text porta la seva firma sense que aquestes formacions hi hagin donat el vistiplau.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut