Las Palmas

Els dos activistes que continuen amagats a Al-Aaiun asseguren que temen per la seva vida

Els dos activistes pro saharauis que continuen amagats a Al-Aaiun asseguren que temen per la seva vida. En un vídeo penjat aquesta matinada al YouTube, la catalana Isabel Terraza i el mexicà Antonio Velázquez denuncien un genocidi de les forces marroquines. Això, després que aquest diumenge van arribar a les Canàries dos activistes espanyols i un periodista francès, en el procés per silenciar testimonis incòmodes.

Actualitzat
Isabel Terraza i Antonio Velázquez demanen la intervenció immediata de la comunitat internacional per aturar la massacre que, asseguren, s'està produint a Al-Aaiun. Els dos activistes estan amagats a la ciutat i continuen explicant al món el que està passant al Sàhara Occidental. Aquesta matinada s'han tornat a saltar el setge de les autoritats marroquines amb un vídeo que han penjat al YouTube.

A la cinta, Terraza, que en declaracions a TV3 ha assegurat que hi ha hagut almenys 36 morts al Sàhara Occidental, explica les condicions en què estan i com les autoritats van eliminant la resistència. "A nosaltres ens volen matar perquè estem donant el nostre testimoni al món sencer", afirmen, i afegeixen: "Estem amagats des de fa dies a la ciutat d'Al-Aaiun, però com nosaltres milers de saharauis estan en la mateixa situació o pitjor, perquè policies o militars marroquins entren a casa seva i els torturen, i molts moren víctimes d'aquestes tortures".



Rabat ja ha expulsat dos activistes espanyols i un periodista francès. Els activistes de l'ONG Sàhara Thawra Silvia García i Javier Sopeña han abandonat Al-Aaiun aquest diumenge per via diplomàtica després de rebre pressions per part del govern marroquí, que els va convidar a deixar la zona i el país. Els activistes han pres la decisió de marxar davant la impossibilitat de poder mantenir la missió d'observació i han assegurat que la situació de repressió i violacions dels drets humans és alarmant.

Pel que fa al periodista expulsat, el francès Guillaume Bontoux, col·laborador de Ràdio Exterior d'Espanya, la policia marroquina el va retenir i interrogar dissabte al seu hotel des de les cinc de la tarda fins a les nou del vespre, quan li van retornar el passaport i se li va comunicar que havia d'abandonar el territori l'endemà. Bontoux va entrar al Marroc fent-se passar per un estudiant i va estar informant de la situació a Al-Aaiun durant tot el matí de dissabte per a Ràdio Nacional d'Espanya.

Aquest incident se suma a tots els que hi ha hagut l'última setmana entre informadors de diferents mitjans de comunicació espanyols i les autoritats. Precisament el Marroc ha denunciat la cobertura de diferents mitjans espanyols de les informacions relatives a aquest país. Rabat considera que l'objectiu d'aquests mitjans és aconseguir una "greu manipulació de l'opinió pública espanyola, amb la finalitat d'exacerbar sentiments contra el Marroc", dins del que anomena "una autèntica deriva odiosa i racista".

El govern marroquí qualifica de "falses i sorprenents" les declaracions de Rajoy

En l'àmbit polític, el primer ministre marroquí, Abbas el-Fassi, ha condemnat en les últimes hores les declaracions del líder del PP, Mariano Rajoy, considerant-les "falses i sorprenents" i que atempten contra la integritat territorial. El-Fassi ha qualificat de lamentable que "un responsable espanyol d'alt nivell es posi de part de les al·legacions transmeses per alguns mitjans espanyols, que han provocat un escàndol mediàtic sonor".

Madrid ja ha fet saber a Rabat el malestar per les crítiques a Rajoy i el seu desig que les discrepàncies que hi pugui haver en relació amb el Sàhara se circumscriguin en l'àmbit dels dos executius i no es traslladin a la resta de partits o als mitjans de comunicació.

Bono, veu discordant

I, en un distanciament de la postura oficial del govern espanyol, un líder destacat del PSOE ha opinat, a títol personal, del conflicte al Sàhara Occidental. El president del Congrés dels Diputats, José Bono, ha afirmat que se sent "incòmode i molest" per la situació del poble saharaui. Fins ara, el govern espanyol ha lamentat els fets, però sense condemnar-los.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut