Jerusalem

Israel podria congelar la construcció d'assentaments a Cisjordània a canvi d'importants ajudes dels Estats Units

Noranta dies sense noves construccions d'assentaments jueus a canvi d'ajuda militar i privilegis davant les Nacions Unides. Aquesta és la proposta que han fet els Estats Units al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, que ja l'ha fet arribar al seu govern. El govern nord-americà pretén d'aquesta manera reactivar les negociacions de pau entre Israel i l'Autoritat Nacional Palestina, aturades en acabar el termini de l'anterior moratòria en la construcció de colònies jueves.

Actualitzat
Israel estudia congelar durant tres mesos la construcció d'assentaments jueus a Cisjordània a canvi d'un paquet d'ajudes dels Estats Units, que busca afavorir les converses de pau entre israelians i palestins. El primer ministre, Benjamin Netanyahu, ha informat el seu gabinet de l'oferta nord-americana: els Estats Units es comprometen a fer un pacte global de seguretat amb Israel, a vetar qualsevol intent palestí de buscar el reconeixement com a estat a les Nacions Unides, a garantir que no es tornarà a demanar a Israel cap més moratòria i a entregar vint avions de combat F-35, valorats en tres mil milions de dòlars. Són contradictoris els informes sobre si, en el cas dels avions, es tracta d'un regal o d'una venda. Tot això, a canvi que els israelians congelin les construccions a Cisjordània durant noranta dies.

El govern israelià s'ha mostrat dividit davant d'aquesta oferta. Alguns han acceptat la moratòria però el sector més nacionalista s'hi ha rebel·lat en contra. Qualifiquen la moratòria de "trampa dolça" que portarà Israel a una nova crisi amb l'administració dels Estats Units i perquè "suposa posar-se en mans de les organitzacions terroristes de la zona".

De la seva banda, els palestins critiquen l'administració nord-americana per "cedir a les extorsions de Netanyahu", i expressen el seu malestar perquè la proposta de moratòria de tres mesos no inclou Jerusalem Est.

A Israel s'espera que, tot i l'oposició d'alguns ministres, aquesta mateixa setmana el govern aprovi la proposta dels Estats Units.

Washington aspira a reactivar les negociacions de pau, que van començar el 2 de setembre i van quedar aturades en acabar el termini de l'anterior moratòria.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut