Las Palmas

Dos activistes i un periodista expulsats del Marroc defineixen Al-Aaiun com una zona assetjada i militaritzada

El Marroc està aconseguint fer fora d'Al-Aaiun tot aquell que pugui trencar el bloqueig informatiu imposat arran dels violents enfrontaments que hi ha hagut al Sàhara Occidental aquesta setmana. Dos dels tres activistes espanyols que s'amagaven a la capital saharaui i a qui Rabat va convidar a abandonar el país ja són en territori espanyol. Amb ells hi ha el periodista de Ràdio Exterior d'Espanya Guillaume Bontoux, també expulsat. Tots tres han explicat que Al-Aaiun es troba en estat de setge i que els carrers estan completament militaritzats. Diuen que és difícil conèixer la magnitud de la situació i que la població té molta por de parlar.

Actualitzat
Els activistes de l'ONG Sàhara Thawra Silvia García i Javier Sopeña han abandonat Al-Aaiun aquest diumenge per via diplomàtica després de rebre pressions del govern marroquí, que els va convidar a deixar la zona i el país. Els activistes han pres la decisió de marxar davant la impossibilitat de mantenir la missió d'observació i denúncia que els va portar al territori.

Asseguren que la situació de repressió i violacions dels drets humans és alarmant. En arribar a Las Palmas de Gran Canària, Silvia García ha explicat davant dels mitjans de comunicació que "l'ambient està molt malament" i que els carrers estan totalment militaritzats.

García i Sopeña eren al campament saharaui desallotjat dilluns quan, expliquen, "la policia marroquina va entrar a sac". Van rebre algun cop, però diuen que res comparat amb les agressions que va patir la població saharaui. No saben el nombre de víctimes mortals que hi ha hagut, però diuen que "n'hi ha bastants".

L'operació d'evacuació s'ha fet aprofitant una "oportunitat de tranquil·litat" al lloc on es refugiaven, segons informa l'associació a què pertanyen. Tot plegat ha anat ràpid i s'ha fet de forma improvisada, per la qual cosa, expliquen des de Sàhara Thawra, no s'han pogut sumar a la sortida els altres dos activistes, una catalana i un mexicà, que encara estan amagats a Al-Aaiun.

L'activista catalana Isabel Terraza ha explicat en declaracions a TV3 que almenys s'hi han produït 36 morts, enfront de la dotzena -la majoria, agents marroquins- que recull el balanç oficial de Rabat.

Un altre periodista expulsat

Amb els activistes ha viatjat el periodista francès Guillaume Bontoux, col·laborador de Ràdio Exterior d'Espanya. La policia marroquina el va retenir i interrogar dissabte al seu hotel des de les cinc de la tarda fins a les nou del vespre, quan li van retornar el passaport i se li va comunicar que havia d'abandonar el territori el dia següent. Bontoux va entrar al Marroc fent-se passar per un estudiant i va estar informant de la situació a Al-Aaiun durant tot el matí de dissabte per a Ràdio Nacional d'Espanya.

Ja des de territori espanyol, Bontoux ha explicat que Al-Aaiun es troba en estat de setge i que la població saharaui té molta por de parlar. Diu que li va costar molt moure's i parlar amb gent i que les comunicacions només eren possibles per telèfon. Assegura, a més, que la vida als barris s'ha paralitzat i els carrers estan deserts, mentre que al centre es manté l'activitat comercial però amb una forta presència policial. Tot plegat, conclou, ajuda a fer-se una idea de la magnitud de la situació malgrat reconèixer que és difícil conèixer-la amb exactitud perquè hi ha molts problemes per treballar.

Bloqueig informatiu

Aquest incident amb un periodista se suma a tots els que hi ha hagut l'última setmana entre informadors de diferents mitjans de comunicació espanyols i les autoritats
marroquines, que els han impedit l'accés. S'hi han produït ja diferents expulsions, justificades pel govern marroquí "per haver proporcionat informacions falses sobre la seva identitat i la seva professió".

Precisament el Marroc ha denunciat la cobertura de diferents mitjans espanyols de les informacions relatives a aquest país. Rabat considera que l'objectiu d'aquests mitjans és aconseguir una "greu manipulació de l'opinió pública espanyola amb la finalitat d'exacerbar sentiments contra el Marroc", dins del que anomena "una autèntica deriva odiosa i racista".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut