San José / Managua

Un error de Google revifa el conflicte fronterer entre Nicaragua i Costa Rica

Google espera poder corregir l'"error" fronterer en el mapa de Costa Rica i Nicaragua els pròxims dies. El mapa del buscador ha fet revifar la tensió que mantenen els dos països per la zona fronterera de l'illa Calero, que tots dos reclamen. L'Organització d'Estats Americans (OEA) ha hagut d'intercedir per rebaixar la tensió bilateral entre els dos països.

Actualitzat
Google, el principal buscador d'informació a internet, ha assegurat aquest dissabte que està treballant per corregir l'"error" fronterer comès en relació als límits entre Costa Rica i Nicaragua. Així ho ha comunicat Alberto Arébalos, director de Comunicació de Google a l'Amèrica Llatina. Així doncs, entre aquest dissabte i la setmana que ve Google delimitarà la frontera entre els dos països seguint el riu San Juan, com estableix el Tractat Cañas-Jerez, del segle XIX.

Arébalos ha lamentat que la companyia s'hagi vist involucrada irresponsablement en un conflicte bilateral entre els dos països, i ha recordat que el servei de Google Maps és un "producte per als consumidors", i que, per tant, no pot utilitzar-se amb "motius comercials", ha dit, "i molt menys militars", tal com ha fet Nicaragua.

La tensió bilateral va començar fa dues setmanes, quan els militars nicaragüencs van envair una zona de la pantanosa illa Calero, situada a la zona fronterera del riu San Juan. Una illa que Costa Rica donava per fet que era totalment seva. L'exèrcit de Nicaragua, però, ha justificat la seva acció apel·lant als mapes que ofereix Google i que es poden consultar a internet. L'aplicació de Google endinsa el límit del territori de Nicaragua a l'interior de l'illa caribenya, precisament el que defensa Managua.

El cas ha arribat al consell permanent de l'Organització d'Estats Americans (OEA). En una votació gairebé sense precedents, l'OEA ha concedit la victòria diplomàtica a Costa Rica, i ha demanat a Nicaragua que retiri les seves tropes de la zona fronterera. Managua, però, ja ha advertit que, de moment, no pensa moure els seus soldats.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut