Barcelona

Els partits deixen entreveure les primeres propostes programàtiques

La primera jornada de campanya electoral ha estat molt marcada per la publicació de l'enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) sobre la intenció de vot de cara a les eleccions al Parlament de Catalunya del 28 de novembre. L'estudi pronostica una victòria còmoda de CiU però lluny de la majoria absoluta i un frec a frec amb els escons que trauria el tripartit. Els socis de l'actual govern baixen, mentre el PP i Ciutadans mantenen la seva força a l'hemicicle. SI i Rcat no obtindrien representació. Al marge d'aquests futuribles, aquest divendres se n'han vist d'altres: les primeres propostes programàtiques de les diferents formacions.

Actualitzat
L'enquesta del CIS ha motivat sentiments compartits entre els dos partits grans però per motius diferents. Al favorit li reforça la teoria que no hi ha res decidit, i el candidat a la reelecció es veu encarat a una tendència ascendent respecte als últims sondejos. Segons aquest informe, Convergència i Unió seria la formació que guanyaria les eleccions amb un 38% dels vots i 59 dels 135 escons al Parlament autonòmic. Així doncs, guanyaria 11 diputats i es quedaria a 9 de la majoria absoluta, mentre que el PSC en perdria 4 i aconseguiria 33 parlamentaris. La tercera força més votada seria ERC, amb el 10,2% de l'escrutini, però perdria entre 5 i 6 escons. Per la seva banda, el PP mantindria la representació actual, entre 13 i 14 escons, ICV perdria un diputat i es quedaria amb 11 i Ciutadans mantindria els seus 3 parlamentaris.

Al migdia, Artur Mas ha visitat l'Institut Guttmann acompanyat de qui serà el primer diputat del Parlament amb cadira de rodes. David Bonvehí és el número 23 de CiU per Barcelona i té l'elecció gairebé garantida. De fet, el Parlament ja està adaptant l'hemicicle perquè hi pugui accedir. Exalcalde de Fonollosa, al Bages, va ser resident de l'Institut el 2007, després d'un accident de trànsit. El seu cas permet visualitzar, diu Mas, la tasca que fa aquesta entitat per desenvolupar l'autonomia de persones amb mobilitat reduïda. Després de reunir-se amb el Patronat, el candidat ha parlat amb exresidents del Guttmann, que ha definit com un exemple d'excel·lència.

El candidat del PSC, José Montilla, ha protagonitzat un míting a Sabadell amb militants i simpatitzants socialistes entusiasmats per les enquestes. Fins i tot, el mateix alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, està convençut que Montilla serà reelegit president. Montilla ha assegurat que ja ha començat la reacció dels socialistes i que no es pot fer cap pas enrere. Per això, ha presentat el PSC com l'únic partit de garantia de progrés. El ministre de Presidència, Ramón Jáuregui, ha vingut a Catalunya per mostrar el seu suport a Montilla i ha acusat la dreta d'asseure's al sofà i fumar-se un puro mentre observa la crisi.

El candidat d'Esquerra, Joan Puigcercós, ha visitat els comerciants del barri de Sants, a Barcelona, on s'ha comprat la corbata que portarà en el debat de TV3. El compromís de Joan Puigcercós: menys tràmits per obrir petits negocis, més facilitats de crèdit i garantir el fre a les grans superfícies, com Esquerra -diu- ha aconseguit des de la Generalitat. En el cos a cos electoral, avís a Montilla que les portes de La Moncloa estaran tancades a recuperar l'Estatut, i gens de ganes d'entrar en disputes amb els altres candidats independentistes extraparlamentaris.

La líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, assegura que si són decisius faran que els pensionistes recuperin poder adquisitiu. Ho ha dit en una visita a un centre de dia per a gent gran a Cerdanyola del Vallès, on Rajoy ha carregat amb força contra el govern de Zapatero. El PP es compromet a eliminar la congelació de les pensions.

Des de Santa Coloma, un dels focus de casos de corrupció vinculats amb la construcció, Joan Herrera ha parlat de bancs, hipoteques i famílies. Herrera proposa que en cas de no poder pagar la hipoteca, el deute quedi saldat amb l'entrega de l'habitatge. Herrera recorda que tot i els avenços en l'ajuda a les famílies calen més recursos.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut