Al-Aaiun

Calma tensa a Al-Aaiun mentre creix el balanç de víctimes

L'ambient continua tens a Al-Aaiun on, tot i que no s'han registrat incidents en les darreres hores, continuen, segons fonts saharauis, els saquejos i els escorcolls policials casa per casa per trobar i detenir els responsables de la revolta saharaui. Mentrestant, les dues parts eleven lleugerament, a mesura que passen les hores, el balanç de víctimes. Pel Marroc ja són 11 els morts, 10 dels quals a les seves files. El Front Polisario, en canvi, eleva els morts a 19 i parla de més de 150 desapareguts.

Actualitzat
Al-Aaiun viu encara uns dies de tensió tot i que en les darreres hores no hi ha hagut incidents entre la policia marroquina i els ciutadans saharauis, com després del desmantellament del campament de protesta. Les autoritats marroquines parlen de normalitat però fonts saharauis asseguren que continuen els saquejos i els escorcolls casa per casa per trobar i detenir els responsables de la revolta. Denuncien sobretot arrestos d'homes joves, de 30 anys.

El balanç de víctimes és encara confús i contradictori però les dues parts l'eleven lleugerament. Pel Marroc ja són 11 els morts, 10 dels quals a les seves files, i explica que només hi ha un civil mort. El Front Polisario, en canvi, eleva els morts a 19 i parla de més de 150 desapareguts. Rabat reconeix ara, a més, 162 detencions.

El bloqueig informatiu continua malgrat la petició de la ministra d'Exteriors espanyola, Trinidad Jiménez, que va demanar a les autoritats marroquines que deixessin informar amb transparència. El cert és, però, que els periodistes no han pogut accedir encara a la zona que des d'aquest dimarts està incomunicada després que les autoritats marroquines han tallat les comunicacions per terra i aire a Al-Aaiun. A més, segons un capellà espanyol resident a la capital del Sàhara Occidental, s'ha decretat un toc de queda que continuarà fins dissabte.

El Marroc justifica l'atac

TV3 ha pogut parlar amb el ministre portaveu del govern marroquí, Khalid Naciri, que ha justificat l'atac al campament de protesta saharaui. Pel Marroc, l'únic culpable dels aldarulls és el Front Polisario, amb l'ajuda de l'etern enemic algerià.

A més, Rabat justifica que es barri el pas als periodistes espanyols perquè, segons ha dit el ministre portaveu marroquí, entenen que la premsa espanyola "vol desestabilitzar el Marroc".

El Polisario alerta d'una "guerra civil"

En roda de premsa al Parlament andalús, el delegat del Front Polisario a Andalusia, Abidin Bucharaya, ha advertit que el govern marroquí està induint els colons marroquins a participar en una "batalla" contra els saharauis, de manera que es corre el risc que en les "pròximes hores" el Sàhara se submergeixi en una "guerra civil".

El ministre saharaui d'Afers Estrangers, Mohamed Ould Salek, ha afirmat que als barris amb més presència sahraui de la ciutat "estan apareixent cossos degollats i cadàvers amb impactes de bala, i n'hi ha de nens", als quals "és molt difícil identificar". Ould Salek ha denunciat que "desenes de policies de paisà i colons marroquins armats amb ganivets i pals entren als habitatges saharauis, agredeixen la gent i s'emporten moltes persones sense saber on".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut