Seül

Seül acull la cimera del G-20, marcada per la "guerra de les divises"

Seül acull durant dos dies la cimera del G-20. L'anomenada "guerra de les divises" ha escalfat el debat entre els dirigents mundials hores abans del seu inici. El rerefons de la polèmica són les crítiques de diversos països als Estats Units per la política de debilitament del dòlar com a via per millorar les exportacions nord-americanes. I el mateix president dels EUA, Barack Obama, ha sortit al pas de les crítiques quan ha arribat a Seül enviant una carta a la resta de dirigents en què destaca que la recuperació de l'economia nord-americana és "l'aportació més gran" que el seu país, com a primera potència mundial, pot fer per a la recuperació global de l'economia.

Actualitzat
Els EUA es queixen que no poden augmentar les exportacions i contractar més treballadors per la competència de la Xina, que manté baixa la cotització de la seva moneda per ser més competitiva.

La Xina, al seu torn, acusa els Estats Units de ser poc coherents, després de l'anunci de la Reserva Federal que injectarà 600.000 milions de dòlars al sistema financer, cosa que provoca una devaluació del dòlar. També Alemanya s'ha mostrat crític amb la política econòmica nord-americana.

Barack Obama ha intervingut al debat, tan bon punt ha arribat a Corea del Sud, amb una carta en què assegura que, de la mateixa manera que el seu país ha d'assumir canvis, també ho han de fer la resta. I en aquest sentit, sense esmentar cap país, ha fet una crida perquè no es facin depreciacions de monedes per guanyar competitivitat.

També ha parlat el primer ministre britànic, David Cameron, que, de visita a Pequín, ha demanat al govern xinès una apreciació de la seva divisa, el iuan.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut