Tortosa

Tortosa torna a rebutjar retirar el monument franquista a l'Ebre, el més gran de Catalunya

El ple municipal de Tortosa ha rebutjat la retirada del monument dedicat als caiguts a la batalla de l'Ebre, inaugurat per Franco el 1966 i el més gran que queda a Catalunya. La moció popular, impulsada pel Casal Panxampla i avalada per 850 firmes, ha quedat rebutjada amb els vots de Convergència i Unió i el PP, que han qualificat la iniciativa d'electoralista. PSC, Esquerra i Iniciativa hi han donat suport. És la tercera vegada que l'Ajuntament de Tortosa vota una moció similar i es rebutja. Els impulsors de la moció han anunciat que continuaran fent campanya perquè es retiri el monument.

Actualitzat
No hi ha hagut sorpreses i els vots dels grups municipals de CiU i del PP han tornat a evitar que l'Ajuntament de Tortosa aprovi una moció per retirar la simbologia franquista de la ciutat, i especialment el monument que hi ha al mig del riu Ebre erigit pel dictador Francisco Franco el 1966 amb motiu de la batalla de l'Ebre. La moció instava l'Ajuntament a retirar tota la simbologia franquista en aplicació de la llei de la memòria històrica.

La portaveu de CiU, Meritxell Roigé, ha lamentat el moment en el qual s'ha decidit presentar la proposta, "quan falten poques hores per a la campanya electoral", i que es fes l'anunci de la moció pocs dies després que el conseller d'Interior, Joan Saura, va presentar a Tortosa el cens de simbologia franquista i en va demanar la retirada. Roigé ha defensat que retirar simbologia franquista en aquests moments suposaria admetre "un fracàs col·lectiu en la transició democràtica". El portaveu del PP, Mikel Monllau, s'ha limitat subscriure al cent per cent els arguments del grup convergent.

Per la seva part, el portaveu d'ICV Jaume Forcadell ha lamentat "l'oportunitat que s'ha perdut" i ha recordat que la retirada del monument està avalada per un cens de la simbologia franquista, elaborat per quatre universitats. El portaveu d'ERC Ricard Forés considera que no es pot tenir en un dels llocs més visibles de Tortosa un monument que "no és acceptat per tothom". En la mateixa línia, el portaveu del PSC Joan Sabaté ha lamentat que Tortosa hagi d'aparèixer com una ciutat "conservadora" davant la resta de Catalunya, i ha recordat que CiU "sempre" ha votat contra la retirada del monument.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut