Madrid

El govern espanyol nega que el Marroc l'avisés de l'assalt al campament saharaui

El govern espanyol ha negat que el Marroc l'informés prèviament de l'assalt al campament saharaui de Gdaim Izik. La ministra d'Exteriors, Trinidad Jiménez, ha desmentit "rotundament" que ella, els seus col·laboradors o algun altre membre de l'executiu espanyol tinguessin informació sobre la intenció del Marroc de desallotjar per la força el campament saharaui. Hores abans i des del Congrés, el ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, titllava de "falsa" la informació periodística que assegura que el ministre d'Afers Estrangers marroquí va alertar del desallotjament Trinidad Jiménez durant la seva visita a Madrid la setmana passada. Jáuregui responia així a una pregunta del PNB.

Actualitzat
L'executiu espanyol s'ha defensat de les informacions que apunten que La Moncloa sabia que el Marroc planejava desallotjar el campament saharaui de Gdaim Izik a la força. El ministre d'Afers Estrangers marroquí n'hauria informat Trinidad Jiménez en la reunió que els dos diplomàtics van mantenir la setmana passada a Madrid, segons informacions periodístiques.

La titular d'Exteriors ha assegurat que, durant la reunió que va mantenir amb el seu homòleg el dia 3 a Madrid "no hi va haver cap comentari, cap tipus d'informació, res que pogués conduir a pensar" que la policia del Marroc havia de desmantellar el campament. "És radicalment fals".

Trinidad Jiménez també ha remarcat que el govern espanyol no farà un pronunciament oficial sobre l'actuació del Marroc en l'assalt al campament fins que no disposi de tots els informes. "El més fàcil hauria estat, potser, fer una condemna immediata. I de què ens serviria? El govern estaria en condicions després de continuar sent interlocutor entre les parts?", es preguntava Jiménez.

Negació taxativa també des del Congrés

El ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui, ha desmentit també que el govern sabés res de les intencions de l'executiu marroquí d'entrar al campament saharaui.

Des del Congrés Jáuregui ha afirmat que el govern espanyol "no en va tenir mai coneixement, cap informació, i amb això, dono per tancada aquesta qüestió". Amb aquestes paraules ha contestat al diputat del PNB Aitor Esteban, que li ha preguntat per la informació del diari "El País", que manté, citant fonts diplomàtiques, que el govern espanyol sabia des de la setmana passada que el Marroc desmantellaria el campament saharaui.

Jáuregui ha afegit que l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero ha viscut "amb profunda preocupació" els fets i ha cridat a la "normalització de la situació a Al-Aaiun", on es manté l'estat de setge, i el mateix dia que el Marroc i el Front Polisario han decidit reprendre les converses.

El ministre de la Presidència ha remarcat que el govern socialista "ha rebut informació" del Ministeri de Governació del Marroc sobre el fet que s'ha encarregat la investigació dels fets a la Fiscalia marroquí i ha afegit que confia que es desenvolupi "amb eficàcia i garanties".

Davant les crítiques del PNB, que ha considerat que Espanya té "responsabilitat" en aquesta crisi al Sàhara Occidental perquè "en continua sent potència administradora", Jáuregui ha replicat que "l'únic camí per trobar una solució justa i duradora" al conflicte és la negociació entre el Marroc i el Front Polisario.

Jáuregui també ha escoltat crítiques de la diputada ecosocialista Núria Bonaventura, que ha instat el govern espanyol a denunciar la violació dels drets humans que comet el Marroc i a impulsar el reconeixement internacional del Front Polisario. Jáuregui se n'ha desmarcat dient que lamenta els fets, però sense condemnar-los, i ha afegit que no vol entrar en la "cursa per veure qui condemna més ràpidament" els esdeveniments.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut