Imatge del portal Dades obertes de la Generalitat de Catalunya
Imatge del portal Dades obertes de la Generalitat de Catalunya
janquim

La Generalitat fa públics paquets de dades perquè d'altres puguin crear serveis i se suma així al procés mundial d'"open data"

Un nou portal ofereix els paquets de dades públiques que des d'avui mateix es troben a disposició de tothom perquè es puguin construir eines diverses que donin servei a les persones. D'aquesta manera, Catalunya entra de ple en el procés d'obertura de dades que s'estén arreu del món i ho fa amb les dades del seu govern. Hi ha administracions locals que ja anuncien per ben aviat un procés similar.

Actualitzat
El govern de la Generalitat ha aprovat avui l'obertura de dades anunciada fa poc i ja ha posat a la vista el primer catàleg, amb un portal específic dedicat a aquesta acció anomenat Dades obertes.

L'obertura de dades, anomenada "open data" en anglès i en els àmbits especialitzats, consisteix a posar a l'abast de tothom un conjunt de dades en brut que són públiques i que, per tant, i d'acord amb aquest corrent, pertanyen a tots els ciutadans.

La idea és que aquests paquets de dades siguin tractats de manera que es puguin visualitzar de forma diversa i que donin servei a les persones. És un procés de ressò internacional en què de moment excel·leixen la Gran Bretanya i els Estats Units i que ha tingut rèpliques recents als governs autonòmics d'Astúries i el País Basc.

Catalunya ha trigat una mica més que aquestes dues comunitats, però la seva sortida es produeix amb un salt molt important, tant pel volum de les dades que ja es troben disponibles com per l'existència d'un seguit d'empreses i organitzacions que ja s'hi han interessat durant els últims mesos i que amb tota probabilitat començaran a fer-ne ús en un termini breu. Avui mateix ja ho ha inclòs al blog de Gencat.

Aplicacions i serveis

El fet que aquestes dades estiguin en brut implica que és necessari un tractament adequat per entendre-les i fer-les servir. De moment, aquest pas exigeix encara un cert domini de tècniques que només són a l'abast d'empreses, organitzacions socials i ciutadans avançats en l'ús de les eines informàtiques, però arreu on s'ha dut a terme ha produït canvis importants en el periodisme i altres intermediaris entre les dades i la ciutadania.

Fa pocs dies, el 3cat24 presentava el cas d'un jove que ha construït pel seu compte una aplicació que en certa manera supervisa la tasca dels europarlamentaris. És un exemple de les aplicacions possibles amb les dades públiques.

Les dades obertes permeten la construcció d'aplicacions, des de la incorporació al mòbil d'un seguiment de notícies fins al control actualitzat, per exemple, dels índexs de contaminació. El mateix govern ja ha començat a fer-ne diverses, per encetar la via. Així, per exemple, el projecte Calaix, de què ja va informar aquest mitjà, o el servei d'informació a temps real sobre Rodalia. Sense l'estructura prèvia de bases de dades que Gencat ha impulsat els últims anys, aquest pas no hauria estat possible de la mateixa manera que també han aprofitat l'experiència recent en la creació de nous serveis en línia.

Un dels paquets més rellevants és el dels equipaments oficials, que ja estava disponible com a informació en un web i pel mòbil però que ara s'obre com a conjunt de dades reutilitzables. Això vol dir que es podran fer mapes diversos amb aquesta informació i que es podran incrustar en webs diversos de manera que les dades seran respectades però el seu ús es multiplicarà.

Catàleg variat

La successiva publicació de dades, segons l'acord de govern aprovat avui, es farà "prioritzant els interessos de servei públic, garantint la màxima qualitat en el contingut i el format, fent que siguin el màxim d'accessibles i intel·ligibles per a la ciutadania i usant llicències de difusió oberta quan escaigui".

Al portal s'informa del catàleg actual, que inclou els tràmits, dades estadístiques i geogràfiques, visuals, lingüístiques i meteorològiques, però també s'hi anuncia una llista de projectes en curs on s'indica quins seran els pròxims paquets oberts.

La directora general d'Atenció Ciutadana, Marta Continente, ha explicat als mitjans de comunicació que un cop s'ha fet aquest pas l'avenç serà continuat. Fonts d'aquesta àrea governamental han indicat al 3cat24 que la licitació d'obres es podria incorporar aviat a l'oferta.

Les dades sobre l'estat de l'aigua, la cobertura de telefonia mòbil i banda ampla, les incidències de transport públic i l'observatori d'emergències es troben entre els assumptes previstos que hauran d'anar desplegant durant els pròxims mesos.

Bé comú

Encara que es tracta d'una qüestió que ara com ara interessa més als coneixedors de la matèria que al públic generalista, els experts consultats consideren que l'obertura de dades inicia una transformació radical de la relació entre la ciutadania i l'administració pública. Els paquets de dades que ara semblen només una pila immensa de números i lletres tenen, a mans dels que en saben, moltes utilitats pràctiques. A més, permeten l'ús d'un bé comú que l'administració gestiona però que és titularitat de les persones.

Les llicències i els termes d'ús de les dades obertes estan sotmeses a les lleis de reutilització de la informació del sector públic, i en alguns casos poden tenir llicències de propietat intel·lectual.

Tant la Unió Europea com el govern espanyol consideren que les dades públiques han de ser reutilitzades per la ciutadania i per les empreses. La llei 37/2007, del 16 de novembre, sobre reutilització de la informació del sector públic és la que adopta una directiva europea sobre aquest assumpte.

Quatre estrelles

El World Wide Consortium (W3C), dirigit pel britànic Tim Berners Lee, és un dels principals impulsors del moviment internacional a favor de l'obertura de dades públiques.

Segons el W3C·, hi ha cinc nivells de compliment de les exigències establerts per dur a terme un procés d'aquesta mena, reconeguts d'una a cinc estrelles. Gencat es troba, des d'avui mateix, amb un compliment de tres estrelles, i en alguns productes n'assoleix les quatre, una valoració prou alta com a tret de sortida.
Anar al contingut