Madrid

Trinidad Jiménez demana la intervenció de l'ONU en la crisi del Marroc

La ministra espanyola d'Exteriors, Trinidad Jiménez, ha fet una crida a la calma al Marroc i al Front Polisario després del desallotjament per la força del campament saharaui a la rodalia d'Al-Aiun i els ha convidat a reprendre el diàleg a l'ONU. Jiménez, en declaracions als periodistes des de Bolívia, on es troba de visita oficial, ha assegurat que els tres activistes espanyols que estaven acampats "estan bé" i que les informacions rebudes per les autoritats de Rabat apunten que hi ha quatre gendarmes marroquins morts i nombrosos ferits d'ambdues parts.

Actualitzat
Segons Jiménez, encara hi ha "molta confusió", de manera que ha recomanat ser "prudents" i que l'ONU en prengui les regnes i lideri la recerca d'una solució, tenint en compte que no és un assumpte bilateral entre Espanya i el Marroc. "És un assumpte que s'ha d'abordar en l'àmbit de la comunitat internacional. L'ONU hauria de fer algun tipus de pronunciament", ha afirmat.

La cap de la diplomàcia espanyola ha demanat "contenció i calma" al Marroc i el Polisario i que celebrin "com més aviat millor" les converses informals que tenien previst reprendre avui a Nova York sota els auspicis de les Nacions Unides. D'aquesta manera, ha afegit, s'aconseguiria introduir un "element de diàleg i calma absolutament imprescindible perquè el conflicte no sigui més gran" i es busquin "solucions estables" per respondre a les reivindicacions dels sahrauis a Al-Aaiun. Jiménez ha remarcat que els tres espanyols que estaven a l'interior del campament es troben en bon estat. La ministra està en permanent contacte amb l'ambaixador d'Espanya al regne alauita, Alberto Navarro, i amb les autoritats consulars.

També ha expressat la seva "preocupació" pel que ha passat en les últimes hores al campament situat a la rodalia d'Al-Aaiun, la capital administrativa del Sàhara Occidental. "La situació és complexa. Hi ha molta confusió al voltant dels successos. La informació tan confusa que ens està arribant no ens permet en aquest moment fer una avaluació", ha insistit.

Jiménez ha apuntat que no ha parlat encara amb el seu col·lega marroquí, Taib Fassi Fihri, i ha remarcat que aquesta crisi no s'ha de veure des d'un punt de vista bilateral, sinó en el marc de la comunitat internacional.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut