Campament saharaui de protesta a Gdaim Iziko, al Sàhara Occidental
Campament saharaui a Gdaim Iziko
Madrid

Augmenta la tensió entre Rabat i el Front Polisario arran del discurs de Mohamed VI per l'aniversari de la Marxa Verda

El delegat del Front Polisario a Espanya, Bucharaya Beyun, ha titllat de "declaració de guerra" el discurs del rei Mohamed VI amb motiu de la commemoració de la Marxa Verda, símbol de l'annexió del Sàhara Occidental al Marroc, ara fa 35 anys. El monarca marroquí, en el seu discurs, adverteix el Front Polisario que el territori que controla és del Marroc.

Actualitzat
El discurs de Mohamed VI en la commemoració del 35è aniversari de la Marxa Verda, una marxa que va suposar l'annexió per part del Marroc de la colònia espanyola del Sàhara Occidental, ha provocat la ràpida reacció del delegat del Front Polisario a Espanya, Bucharaya Beyun. Considera el discurs "una declaració de guerra" i "un desafiament a les peticions de les Nacions Unides, que intenten rebaixar les tensions entre les dues bandes per poder arribar a un acord". Beyun ha explicat que les paraules del monarca han elevat la tensió que es viu a la ciutat d'Al-Aaiun, arran del campament de protesta saharaui que hi ha instal·lat a prop.  

Beyun es refereix a l'advertència de Mohamed VI que tot el territori del Sàhara Occidental controlat pel Front Polisario pertany al Marroc. El delegat ha recordat que el "Front Polisario havia mostrat la seva disposició a negociar de bona voluntat." 

Beyun ha atribuït el discurs de Mohamed VI a la tensió viscuda al campament saharaui de protesta a Gdaim Izik, al Sàhara Occidental, i l'agressió que van patir els dos periodistes espanyols a Casablanca divendres.

Tot i aquest creuament d'acusacions, està previst que els dies 8 i 9 de novembre les dues parts confrontades es trobin als Estats Units supervisats per l'ONU, amb l'objectiu de tornar a reprendre les negociacions, paralitzades el 2008.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut