Al-Aaiun

El desmantellament per la força del campament saharaui d'Al-Aaiun provoca diversos morts i ferits

Les forces marroquines han desmantellat a la força el campament de protesta saharaui dels afores d'Al-Aaiun, la capital del Sàhara Occidental. El govern del Marroc ha confirmat 2 agents morts, més de 70 ferits i 65 detinguts. En canvi, el Front Polisario ha elevat la xifra de morts fins a 13 i ha assegurat que hi ha milers de ferits. L'assalt s'ha fet amb helicòpters i gasos lacrimògens i després els enfrontaments s'han traslladat als carrers d'Al-Aaiun. El campament ha aplegat 20.000 persones per reivindicar els seus drets com a poble i una millora en les condicions de vida. La protesta coincideix amb la tercera reunió negociadora entre el Marroc i el Front Polisario a Nova York.

Actualitzat
El govern del Marroc ha decidit posar fi a la protesta dels activistes saharauis als afores d'Al-Aaiun, la capital del Sàhara Occidental, on des de fa dies tenien instal·lat un campament amb més de 7.000 haimes. L'exèrcit i la gendarmeria marroquina hi han entrat a la força i ha provocat diversos morts i ferits.

Les forces marroquines han entrat al campament de protesta amb helicòpters i hi han llançat gasos lacrimògens. Abans, han demanat que en sortissin les dones i la mainada, però, en no fer-ho, hi han entrat fent ús de la força.
 
Enfrontaments a Al-Aaiun

Després del desmantellament, els aldarulls s'ha traslladat als carrers d'Al-Aaiun. Les forces de seguretat marroquines fan escorcolls casa per casa mentre hi ha enfrontaments entre grups de saharauis i policies i militars als principals barris de la capital del Sàhara Occidental.

Segons el Ministeri dels Territoris Ocupats de l'autoproclamada República Àrab Saharaui Democràtica, a Al-Aaiun hi ha una batalla campal i l'exèrcit marroquí carrega contra els ciutadans saharauis que es manifesten pel carrer.

Un assalt amb ple respecte

La delegació del govern del Marroc a Al-Aauin ha assegurat que l'assalt al campament de resistència s'ha portat a terme "amb ple respecte de la legislació vigent". Fonts de seguretat marroquines han dit també que l'assalt s'ha fet "amb mandat judicial".

La direcció del Front Polisario està reunida per avaluar la situació i decidir si cancel·la o no la seva participació en la negociació amb el Marroc prevista a Nova York. El Polisario parla d'acte de barbàrie i demana la intervenció urgent de les Nacions Unides.

"Declaració de guerra"

El delegat del Front Polisario a Espanya, Bucharaya Beyun, ha qualificat de "declaració de guerra" el discurs del rei Mohamed VI, amb motiu de la commemoració de la Marxa Verda, símbol de l'annexió del Sàhara Occidental al Marroc, ara fa 35 anys. El monarca marroquí, en el seu discurs, adverteix el Front Polisario que el territori que controla és del Marroc.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut