Washington

Obama atribueix la derrota demòcrata a la "frustració" per la crisi econòmica

El president dels EUA, Barack Obama, ha admès que els resultats dels comicis legislatius de dimarts suposen "una pallissa". Obama ha atribuït el resultat de les legislatives al fet que "la gent està profundament frustrada" amb el ritme massa lent de recuperació de l'economia i ha assegurat que "com a president, n'accepto la responsabilitat". Així ho ha dit en la roda de premsa després que les eleccions de dimarts han donat una victòria àmplia al Partit Republicà, que obté el control de la Cambra de Representants i avança sis escons al Senat.

Actualitzat
Barack Obama ha analitzat els resultats de les eleccions legislatives als Estats Units, en les quals el seu partit, el demòcrata, ha tingut un fort revés. Obama ha reconegut que els resultats de dimarts demostren que els ciutadans se senten frustrats i volen més consens entre republicans i demòcrates. En aquesta línia, el president nord-americà ha dit que buscarà acords entre els dos partits.

En una intervenció abans de sotmetre's a les preguntes dels periodistes i en un to apagat, Obama ha expressat la seva disposició a col·laborar amb els republicans en destacar que "el que els nord-americans esperen de nosaltres és que ens centrem en els problemes per resoldre, en l'economia". "No hi ha dubte que la principal preocupació de la gent ara mateix és l'economia [...] La gent, arreu del país, no veu progrés." Com a president, ha afegit: "La meva tasca principal és aconseguir una economia robusta, i per això he d'acceptar la responsabilitat que no hem assolit els progressos que calia."

El president nord-americà va telefonar dimarts mateix als líders republicans al Congrés, John Boehner i Mitch McConnell, per manifestar la seva disposició a treballar per "trobar un terreny comú, fer avançar aquest país i aconseguir coses a favor del poble nord-americà".

En el seu discurs de victòria, Boehner va dir que "el poble nord-americà li ha enviat (a Obama) un missatge inequívoc: que canviï de rumb". Unes hores després, aquest dimarts, Obama ha esmentat entre les possibles àrees de col·laboració amb els republicans al Congrés l'energia, el canvi climàtic i l'educació.

Tot i que hi ha àrees de profund desacord entre demòcrates i republicans, segons ha afirmat, amb els seus vots els nord-americans han indicat que "volen que tots ens comportem de manera responsable a Washington".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut