Nacions Unides

El Marroc i el Polisario es reuniran el 8 i el 9 de novembre a Nova York

El Marroc i el Front Polisario celebraran el 8 i el 9 de novembre una altra reunió informal promoguda per les Nacions Unides per intentar reprendre el diàleg estancat sobre el Sàhara Occidental. El portaveu de l'ONU, Martin Nesirky, ha assenyalat que les dues delegacions es reuniran amb l'enviat especial de l'ONU per al Sàhara Occidental, Christopher Ross, a la localitat de Manhasset, a la rodalia de Nova York. També ha explicat que la trobada té com a finalitat continuar les converses informals que les delegacions van sostenir el 2009 a Viena i aquest febrer a la localitat d'Armonk, al nord de Nova York.

Actualitzat
Fonts diplomàtiques han dit que la reunió originalment havia de celebrar-se dimecres i dijous d'aquesta setmana, però per problemes logístics amb la reserva d'una seu adequada per dur a terme la reunió van obligar a canviar-ne la data. Aquestes mateixes fonts han descartat que hagi estat per raons "polítiques", en particular, per les tensions que es viuen al territori després de la mort de l'adolescent saharaui Nayem Elghari el 23 d'octubre.

El jove va morir a trets per agents marroquins quan intentava accedir, al costat d'altres persones, al campament de protesta saharaui aixecat a Gdeim Iziko, a la rodalia de la ciutat d'Al-Aaiun. El representant del Front Polisario a l'ONU, Ahmed Bujari, ha dit que la seva delegació té la intenció de discutir la situació a Gdeim Iziko en la reunió amb el Marroc, a la qual també assistiran Algèria i Mauritània en qualitat de països veïns.

El Marroc i el Polisario han celebrat des del 2007 quatre reunions directes a la localitat de Manhasset, a Nova York, però no han aconseguit acostar posicions. Posteriorment es van reunir de manera informal, a Viena i Nova York, però tampoc es va avançar. Rabat sosté que l'única solució realista al conflicte és la seva proposta de concedir l'autonomia al territori, mentre que el Polisario insisteix en la celebració d'un referèndum que inclogui la independència, entre altres opcions.
Anar al contingut