Joan Laporta en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
Laporta assegura estar més motivat i fort que mai. (Foto: EFE)
Barcelona

Laporta denuncia que Facebook tanca la seva pàgina personal i el perfil dels seus responsables de campanya durant unes hores

La campanya de Joan Laporta s'ha trobat aquest migdia amb una sorpresa desagradable quan han comprovat que el perfil personal del seu cap de llista havia desaparegut de Facebook.

Actualitzat
Ja fa uns quants dies, Solidaritat per la Independència va veure com els tancaven el perfil del grup, però aleshores hi havia l'explicació que segons les normes d'aquesta xarxa social els perfils personals han de ser de persones i no de grups, que han de recórrer a la creació d'una pàgina.

Però aquesta vegada el que s'ha tancat sense cap explicació de moment és el perfil personal. A més del perfil de Jan Laporta, també s'han tancat els perfils d'altres persones implicades en la campanya d'aquest grup, com la del seu cap de campanya, Emili Valdero, el seu cap d'acció a les xarxes, Ferran Verdaguer, i un dels responsables de l'acció de Facebook.

Coneixement intern

És per això que fonts del partit indiquen a aquest mitjà la seva sospita que algú amb aquests coneixements hagi denunciat d'alguna manera aquests perfils. Les mateixes fonts insisteixen que no observen cap raó objectiva ja que asseguren que no han fet spam ni han acollit continguts que siguin susceptibles de ser considerats contraris a les normes de Facebook.

A més, s'ha produït aquesta situació poca estona després que SI enviés una nota de premsa per avaluar de forma positiva la seva presència a la xarxa.

Al cap de menys de tres hores, però, tots els perfils ja eren de forma correcta al seu lloc. Amb la mateixa rapidesa amb què han desaparegut misteriosament, han retornat. I se segueix pendent d'una informació fiable que aclareixi aquests fets, per saber si de debò aquest grup ha sigut víctima d'un error de Facebook o d'alguna denúncia.

Ben situats a internet

A partir del rànquing mundial que forneix Alexa, SI encapçala se situa al primer lloc de la llista entre els webs de formacions que es presenten a les eleccions catalanes. El rànquing Alexa no aporta dades exactes sinó que, d'alguna manera, funciona com un audímetre, però sí que ofereix pistes clares sobre posicionaments.

Amb l'eina Facebook Analytics, els responsables de la campanya han observat que el perfil de SI és el que té més seguidors, més de nou mil, superant els cinc mil del PSC, els més de quatre mil del PPC o els gairebé quatre mil de CiU.

La pàgina de Laporta, que es va obrir quan es va tancar el perfil personal del grup polític, té gairebé divuit mil seguidors. Darrere hi ha el perfil oficial de José Montilla, cap de llista del PSC, amb més de sis mil, sempre segons les dades que SI ha donat a conèixer.

Al Twitter també té força presència, amb més de sis mil cinc-cents seguidors, molt per damunt dels seus contrincants electorals. En la seva nota, SI afirma que és víctima d'un "boicot informatiu als mitjans generalistes", que s'estén cap a d'altres formacions independentistes.

Esperant la reacció

La reacció oficial d'aquesta formació sobre el cas dels perfils tancats tindrà lloc aquesta tarda, segons que indiquen les fonts consultades, a l'espera del resultat que obtingui els contactes amb Facebook Espanya que s'han iniciat fa poca estona.

De totes maneres, hi ha altres espais al Facebook on la figura de Laporta és qui té el protagonisme. Com ara aquest espai i aquest altre, sense que se sàpiga si tots estan impulsats des de SI i l'entorn del candidat o si són una creació espontània dels seus seguidors. Potser aquesta presència duplicada podria ser a l'origen dels fets d'avui, però quedaria sense explicar què ha passat amb els perfils personals del seu equip de campanya. Algunes persones que s'han vist perjudicades avui ja fa anys que tenen un perfil personal en aquesta xarxa.
Anar al contingut