Sydney

Qui és realment Julian Assange?

Julian Assange és el creador de Wikileaks; fa tremolar la CIA, el Pentàgon i els governs d'arreu del món, i és capaç d'enfrontar-se a les superpotències amb la revelació de documents classificats com a "top secret", però també és un home difícil de desxifrar.

Actualitzat
Alt, educat, elegant i modern, Assange sospesa cada paraula quan parla i cultiva el misteri negant-se a admetre la data del seu naixement, probablement el 1971, a Townsville, Austràlia.

De molt jovenet, la policia ja el va detenir a Melbourne per atrevir-se, amb un grup de companys, sota el nom de Subversius Internacionals, a entrar als sistemes informàtics d'universitats, empreses i companyies de comunicacions per detectar problemes de seguretat, segons va dir.

El seu talent com a pirata i programador el converteix en un "hacker" que creu que un altre món i un altre tipus de periodisme són possibles.

Amb una desena de companys va crear Wikileaks l'any 2006, i va començar el calvari dels seus enemics. Per si de cas, canvia de mòbil sovint, no dorm mai en un hotel, utilitza sobretot Facebook i Twitter i es camufla allà on va.

Però va saltar a la fama sobretot a finals de juliol d'aquest mateix any, quan va publicar 77.000 documents confidencials sobre l'Afganistan. Pocs dies després se'l va acusar d'una violació a Suècia, i ara torna a la palestra mediàtica per donar comptes davant el jutge sobre aquest cas.

El seu contenciós amb la justícia, però, coincideix amb una nova onada de revelacions que comprometen governs de tot arreu i avisa que no deixarà de fer-ho encara que el vulguin retenir per la via judicial, ni que l'amenacin i el pressionin. De fet, diu que si li passa res les revelacions continuaran sortint a la llum pública.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut