janquim

Els membres del nou govern espanyol no fan servir les xarxes socials basades en internet, fora d'excepcions comptades

El nou govern és en alguns aspectes una mica antiquat. No sols per la presència de polítics de l'anomenada "vella guàrdia", detall que els analistes polítics ja avaluaran, sinó també per la falta d'hàbits en relació amb les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC).

Actualitzat
Un repàs una mica apressat, en què es poden haver comès errors de cerca, fa notar una absència quasi absoluta del govern a les xarxes socials. La majoria dels membres del govern espanyol no tenen un perfil obert a Facebook, encara que alguns hi tenen una "pàgina oficial", i gairebé tots han optat per no tenir un compte a Twitter.

Centenars de seguidors sense missatges

L'excepció més destacada és Leire Pajín, nova ministra de Sanitat, que manté des de fa temps un blog i un compte a Twitter dels oficials, els que han estat reconeguts, per evitar suplantacions, i que mostren un senyal de color blau. De tota manera, és igual que s'hagi pres la molèstia de fer reconèixer el compte perquè els seus 538 seguidors poden comprovar que no ha deixat ni un sol missatge. Ni un.

El ministre de Foment, José Blanco, n'és una altra excepció. Té un blog on a aquesta hora encara no ha comentat els canvis al govern però que manté força al dia i és previsible que ho faci.

La ministra de Cultura, Ángeles González Sinde, també té compte a Twitter però, en cas que es tracti del seu compte real (perquè no està autentificat), només hi devia escriure un sol dia, el 24 d'agost d'aquest any, quan hi va deixar uns quants missatges breus sobre Mozart, la SGAE i els toros.

La ministra de Defensa, Carme Chacón, apareix en un compte que és clarament fals però que no s'ha pres la molèstia ningú de fer retirar per suplantació. La intenció és humorística però en tot cas no està gens actiu.

El compte a Twitter de Manuel Chaves és de quan era president de la junta de govern d'Andalusia, i així consta. Si es tracta d'un cas real, potser algú hauria pogut tenir cura d'esborrar el compte quan va ser nomenat ministre. Hi ha tres "tuits" de desembre del 2007 on deia coses com aquesta. Potser sigui un altre cas de suplantació humorística.

La resta dels membres del govern no creuen que valgui la pena comunicar-se a través d'aquestes eines. Sí que tenen un blog, en canvi, l'exministra d'Igualtat, Bibiana Aído, i l'exministre d'Afers Exteriors, Miguel Ángel Moratinos.

Bascos i catalans, més actius

En contrast, el president del govern basc, Patxi López, sí que és molt actiu amb aquests instruments de comunicació i avui mateix ja ha deixat un missatge per felicitar al basc Ramon Jáuregui pel seu nomenament.

Si es compara amb altres governs, encara es nota molt més aquesta falta de pràctica amb les eines socials. En el govern català, per exemple, tenen compte a Twitter un bon nombre de consellers i n'hi ha que, com Monsterrat Tura, fan servir el seu perfil a Facebook per dialogar de manera oberta amb molts ciutadans.

Com a mínim fan servir Twitter de forma oberta i regular els consellers Joaquim Nadal, Ernest Maragall, Marina Geli, Montserrat Tura, Carme Capdevila i Mar Serna. El compte de Josep-Lluís Carod-Rovira és fals però no s'ha preocupat ningú de fer-hi res.

L'existència d'aquestes eines té altres conseqüències no previstes fa pocs anys. Així, avui mateix ha calgut adaptar les pàgines web de cada ministeri, que ja tenen l'enllaç correcte amb el nou consell de ministres però on encara falta substituir la majoria de les biografies, de la mateixa manera que els usuaris comencen a intervenir a la Viquipèdia per actualitzar les noves dades.

Anar al contingut