Barcelona

El PPC culpa CiU d'haver prioritzat la immigració musulmana a la hispana

La presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha culpat CiU d'haver donat prioritat durant la seva etapa de govern a la immigració musulmana sobre la d'"origen hispà" perquè "no els perjudiqués en el seu projecte de construcció nacionalista". La candidata del PP català a la Generalitat ha llançat aquest retret a CiU i ha conclòs que aquesta aposta "claríssima" ha fet que ara "el perfil de la nostra immigració extracomunitària sigui en més d'un 40% població musulmana, que en alguns casos està plantejant problemes d'integració".

Actualitzat
A preguntes dels periodistes, ha matisat que aquest tipus de problemes no estan relacionats amb el lloc d'origen dels immigrants, sinó amb cada persona, ja que pot haver-hi immigrants que provinguin de països musulmans que no vulguin integrar-se i llatins que tampoc no vulguin fer-ho.

Sánchez-Camacho ha emmarcat les seves declaracions en l'anàlisi que va fer ahir la cancellera alemanya, Angela Merkel, que va admetre el fracàs del model d'integració aplicat a Alemanya. La dirigent del PP ha defensat que s'ha d'"aprendre dels encerts i les equivocacions dels altres països" europeus, i ha subratllat que la postura del seu partit és la que avala la "majoria" del Parlament Europeu. Sánchez-Camacho ha assegurat que l'experiència d'Alemanya, amb un important pes de la immigració turca, posa de manifest que cal abordar aquest assumpte de forma "seriosa i sense el bonisme d'alguns partits" espanyols, i ha censurat al govern espanyol per la seva falta de control a les fronteres del trànsit d'immigrants "il·legals".

Amb aquestes declaracions, el PPC torna a posar sobre la taula el debat sobre la immigració quen faltaun mes i deu dies per a les eleccions autonòmiques. Precisament el diumenge, els populars catalans van presentar a Salt, al Gironès, el seu programa d'immigració i van proposar, entre d'altres mesures, que només tinguin accés a pisos de protecció oficial els que portin almenys deu anys residint en un municipi o bé exigir als immigrants un certificat de bona convivència.

Encara que Sánchez-Camacho no ha entrat a fons a argumentar per quins motius prefereix una a una altra classe d'immigració, ha donat per fet que cada comunitat autònoma pot determinar quin tipus d'immigració rep. Ha assegurat que Catalunya té més proporció d'immigrants musulmans que altres comunitats, ha comentat que hi ha una "qüestió de valors" que fa diferenciar uns immigrants d'altres i ha recordat que la polèmica sobre el burca es dóna amb un tipus d'immigració, però no ha anat més enllà.

"A Catalunya, tant uns governs com altres, però especialment en els 23 anys de CiU, han donat prioritat a la immigració d'origen musulmà davant de la hispana, perquè han volgut construir una realitat nacionalista", ha subratllat. En aquest context, ha recordat la proposta del PP de crear un departament d'Immigració de la Generalitat compartit amb les àrees de Treball i Afers Socials per controlar que la immigració estigui en situació regular i tingui "contracte de treball", i acabar així amb el "desordre" actual, ha afegit.

Ha defensat el contracte d'integració per als immigrants que el president del PP, Mariano Rajoy, va proposar abans de les eleccions generals a Barcelona, i una immigració "legal i ordenada". "La majoria de la immigració aportarà la seva contribució, però hi ha casos en uns i altres on no hi ha voluntat d'integrar-se i aquí vénen els problemes", ha assegurat en al·lusió als immigrants de països musulmans i als llatinoamericans. D'una altra banda, ha insistit que la direcció nacional del PP està estudiant incorporar al seu programa per a les generals la proposta del PP català de restringir l'accés al padró als immigrants en situació irregular.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut