L'Hospitalet de Llobregat

Montilla promet beques-salari de 633 euros mensuals per als joves que ni estudiïn ni treballin

El president de la Generalitat i primer secretari del PSC, José Montilla, ha proposat aquest dissabte un contracte que té com a objectiu que els joves menors de 30 anys que estan a l'atur millorin la seva formació. Per fer-ho, Montilla preveu mobilitzar uns 1.565 milions d'euros en quatre anys que es repartiran en tres instruments diferents. A més, els menors de 25 anys podrien optar a la "beca-formació", una beca a fons perdut que cobreix el cost de la formació durant nou mesos, o al "crèdit-salari", un crèdit pel mateix valor que el salari mínim durant un any que es retornaria quan el jove aconseguís una feina en condicions. Es preveu un altre crèdit per als menors de 30 amb un cert nivell de formació.

Actualitzat
Durant la Conferència Nacional del PSC que aprova el programa electoral, Montilla ha fet una de les seves propostes estrella, aquesta vegada dirigida als joves. Es tracta de l'anomenat "contracte pel futur", que té com a objectiu, segons ha dit Montilla, que "cap jove de menys de 30 anys estigui a l'atur durant més de sis mesos sense tenir oportunitat de formar-se". "Ajudarem els joves a formar-se i ells s'han de preparar per tenir un futur millor i per ajudar-nos que el país tingui col·lectivament un futur millor", ha explicat.

En concret, i tenint en compte totes les persones que podrien accedir a aquests recursos, el PSC preveu mobilitzar fins a 1.565 milions d'euros repartits en tres eines dirigides a dos grups d'edat diferents. Els joves menors de 25 anys que no estudien ni treballen i que no han assolit una formació suficient podrien accedir a una "beca-formació", que cobreix el cost de la formació necessària durant 9 mesos.

Aquesta franja d'edat també podria beneficiar-se d'un "crèdit-salari", un crèdit pel mateix valor que el salari mínim interprofessional (633,3 euros) durant un període de formació de 9 mesos i un mínim període de recerca de feina de tres mesos addicionals. Es pagaria mensualment i se sol·licitaria a través dels ajuntaments, i el retorn s'hauria de fer fins a sis anys, quan la persona treballi i obtingui un salari superior a dues vegades el salari mínim. En cas de pèrdua de feina, se suspendria el retorn.

La número 10 de la llista del PSC per Barcelona, Eva Granados, ha explicat que en total hi ha unes 50.000 persones menors de 25 anys que podrien accedir a la beca-formació o al crèdit-salari.

Es preveu també un crèdit destinat als joves menors de 30 anys que tenen un cert nivell de formació però que necessiten ampliar-la per recomanació dels serveis d'orientació del SOC amb l'objectiu de millorar les seves oportunitats en la cerca de feina. Aquest crèdit seria d'1,5 vegades el salari mínim durant la durada de la formació més 6 mesos addicionals de recerca de feina. Es pagaria mensualment i es demanaria a través dels ajuntaments. El retorn és també fins a 6 anys, quan la persona treballi i cobri un sou superior a dues vegades el salari mínim. El pagament del crèdit també se suspendria en cas de pèrdua de feina.

Granados ha apuntat que això tindria un univers de beneficiaris possibles de 75.000 persones, i suposaria 841 milions d'euros durant tota la legislatura, 210 l'any. En total, fins a 1.565 milions d'euros en crèdits i beques. La socialista ha subratllat, però, que la majoria d'aquests recursos després es tornarien perquè són crèdits. Només la beca-formació és una ajuda sense retorn.

Montilla ha remarcat que els compromisos del PSC seran "molt concrets i tocaran de peus a terra". La majoria serviran per lluitar contra la crisi i seguir modernitzant el país, "fugint de les proclames, els eslògans i les propostes de dues línies sense contingut d'alguns altres candidats".

És més, Montilla ha comparat aquesta proposta amb les que fa el seu principal adversari, el candidat de CiU, Artur Mas. "No els prometré mai que reduiré l'atur a la meitat en quatre anys sense dir com. El que no faré és enganyar la gent. Les nostres propostes són propostes que toquen de peus a terra, que pretenen millorar les coses en la mesura de les nostres possibilitats", ha argumentat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut