El lehendakari i líder del PSE, Patxi López, en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
El lehendakari i líder del PSE, Patxi López, en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
Bilbao

Patxi López recorda que és el seu govern qui negocia les competències després del pacte PSOE-PNB

El lehendakari, Patxi López, reclama el seu protagonisme en la negociació de les competències basques. El president basc no vol quedar en fora de joc després del pacte per a l'estabilitat de l'Estat entre el PSOE i el PNB que reportarà una vintena més de competències i finançament extra a Euskadi. López assegura que és a ell a qui correspon tancar el traspàs de noves atribucions al seu govern i, després, gestionar-les. Tot i això, el lehendakari ha mostrat la seva satisfacció per la implicació del PNB en el desplegament de l'Estatut de Gernika.

Actualitzat
L'acord pressupostari tancat entre el govern del PSOE i el Partit Nacionalista Basc tindrà efectes en les competències d'un govern que no està en mans d'aquest partit, sinó del Partit Socialista. El lehendakari, Patxi López, ha quedat relegat en la negociació, però reclama la seva part de protagonisme. López recorda que serà el seu govern qui tancarà el traspàs de competències a Euskadi. López ha parlat a Bilbao en un acte davant les joventuts del partit i ha aprofitat per reclamar el protagonisme del seu govern tant en la negociació a la comissió mixta de transferències com en la gestió de les noves atribucions del govern basc.

Tot i marcar el terreny, López ha assegurat que està satisfet per l'actuació del PNB en la defensa de l'Estatut de Gernika. Assegura que tots dos coincideixen en l'objectiu, perquè, segons el lehendakari, el Partit Socialista d'Euskadi té com a prioritat el traspàs de competències. El Lehendakari defensa, doncs, el pacte i dóna la benvinguda al paquet de 20 transferències que arribarà al seu govern.

Rajoy diu que López en surt perjudicat

El líder del PP, Mariano Rajoy, no comparteix l'optimisme de Patxi López. Rajoy creu que el pacte perjudica els aturats i el mateix lehendakari. Assegura que l'acord PNB-PSOE deixa López en una posició d'enorme debilitat. El dirigent popular creu que la decisió dels socialistes transmet el missatge que "el que val és el PNB" i no pas el PSE.

Rajoy compara la situació amb la de l'Estatut de Catalunya, quan Zapatero va pactar el text amb el líder de CiU, Artur Mas, "deixant de banda" Pasqual Maragall.

La llista d'afectats no s'atura aquí, segons els Populars. Rajoy entén que el pacte garanteix la continuïtat del govern de José Luis Rodríguez Zapatero i que això és una mala notícia per als "aturats, els pensionistes, les pimes, els funcionaris, els inversors, els autònoms i els espanyols". Rajoy resumeix que el "pacte no serveix per tallar la crisi ni per a crear ocupació".
Anar al contingut