Barcelona

Governació diu que cedeix urnes a les organitzacions que ho demanen

El Departament de Governació de la Generalitat ha explicat que cedeix urnes a totes les organitzacions que ho demanen i que es comprometen a recollir-les i retornar-les, com a "servei públic". Un dels últims exemples és el de Rubí. El departament que dirigeix Jordi Ausàs ha cedit 30 urnes per a la consulta sobre la independència de Catalunya que es fa aquest diumenge a Rubí, tot i que ho desvincula de la polèmica sorgida quan el president de la Generalitat va desautoritzar Ausàs per comprometre's a ajudar la plataforma Barcelona Decideix en la consulta prevista per l'abril a la capital catalana.

Actualitzat
El Departament de Governació afirma que cedeix urnes a totes aquelles organitzacions que ho demanen i que es comprometen a recollir-les i tornar-les. De fet, la Generalitat ha cedit enguany 164 urnes a una vintena d'organismes, partits o associacions que han organitzat algun tipus de consulta. D'aquest total de caixes electorals que s'han prestat, un centenar han estat per celebrar consultes sobiranistes.

A Rubí se n'han prestat una trentena per a la consulta sobiranista d'aquest diumenge. Els organitzadors, la plataforma Rubí Decideix, han explicat que els tràmits per aconseguir-les són bastant fàcils i que només s'ha d'omplir un formulari a la web de Governació i respectar les condicions que s'hi demanen, com ara tornar-les netes, no posar-hi pes a sobre per no fer-les malbé i tornar-les. El departament que encapçala Jordi Ausàs, que ha confirmat el préstec, ha volgut desvincular-lo de la polèmica política pel suport del govern a les consultes. Segons fonts d'aquest departament, la petició de Rubí es va fer i concedir fa ja algunes setmanes.

Aquesta població vallesana no és la primera que rep urnes de la Generalitat per realitzar aquestes consultes. El mes d'abril va deixar una cinquantena d'urnes als organitzadors de referèndums a Reus i Igualada. Aquestes dades es coneixen coincidint amb la polèmica pel suport que el conseller Ausàs va oferir a la plataforma Barcelona Decideix, que pretén fer una consulta sobiranista l'any que ve a la capital catalana.

Continua la polèmica

Aquestes dades es coneixen coincidint amb la polèmica pel suport del conseller Ausàs a la plataforma Barcelona Decideix. El president de la Generalitat, José Montilla, va desautoritzar el conseller de Governació i va afegir en un comunicat que l'ordenament jurídic "no permet oferir suport institucional de la Generalitat" a aquesta convocatòria". Mentrestant, el candidat d'ERC, Joan Puigcercós, va fer costat al conseller i es va comprometre a donar suport a la consulta que es prepara pel pròxim mes d'abril a la capital catalana. El líder d'ERC ho va atribuir tot plegat al nerviosisme previ a les eleccions i va preguntar a Convergència i Unió la seva opinió sobre la polèmica. Artur Mas va respondre donant suport a la decisió de Montilla. CiU entén que la Generalitat no ha de donar suport a les consultes sobiranistes.

L'últim a referir-se a la polèmica ha estat el viceprimer secretari i portaveu del PSC, Miquel Iceta, qui ha negat el suport d'un futur govern socialista a la consulta de Barcelona: "Si els socialistes governem, el mes d'abril no hi haurà cap conseller de Governació que presenti el suport de la institució a les consultes".

La plataforma Barcelona Decideix encara no ha fet cap petició formal de cessió de caixes electorals. Governació, però, ja ha col·laborat amb Barcelona Decideix, assessorant la plataforma sobre el dispositiu de la consulta popular, tal com fa amb altres entitats que organitzen processos electorals.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut