París

Les protestes contra la reforma de les pensions a França s'endureixen

Els sindicats i els estudiants francesos radicalitzen les protestes contra la reforma de les pensions. La pressió a França cada cop és més gran, amb vaga a les 12 refineries del país, bloquejos creixents a dipòsits de combustible, l'oleoducte que porta cru als aeroports de la capital tallat i l'anunci de més mobilitzacions de camioners el cap de setmana. El govern francès ha mobilitzat la policia per garantir-ne la distribució de cru i les vendes a les benzineres han crescut un 50% per por al desabastiment. Mentrestant, 300 instituts tampoc han obert amb normalitat aquest divendres per les protestes.

Actualitzat
La tensió creix a França per les protestes contra la reforma de les pensions. L'aturada a les 12 refineries del país i el bloqueig dels dipòsits amenaça de provocar desabastiment de cru al país. Tot això mentre l'altre front, els dels estudiants, també puja de to.

El govern que presideix Nicolas Sarkozy ha mobilitzat la policia, que aquest matí de divendres ha desbloquejat tres dipòsits de cru. Tot i amb això, el 10% de les benzineres ja acusa problemes d'abastiment. A més, moltes benzineres han incrementat les vendes un 50% per por que hi hagi dificultats per omplir el dipòsit dels vehicles.

Les protestes també han comportat el tall de l'oleoducte que abasteix els aeroports de París. El trànsit aeri, però, de moment no es veu alterat, ja que funciona amb les reserves disponibles.

Els sindicats han anunciat noves protestes i ha lamentat que el govern de Nicolas Sarkozy opti per la repressió en comptes de la negociació.

La revolta arriba a les aules

Els joves estan agafant més protagonisme a les protestes. Diuen que en el futur hauran de treballar més temps si el govern no es fa enrere. Més de 300 instituts no han pogut obrir amb normalitat perquè els alumnes no s'han presentat i a més creixen els incidents al carrer. Els enfrontaments aquest dijous en diverses ciutats van causar uns quants ferits entre els joves manifestants, un de gravetat per una bala de goma llançada per la policia.

A Perpinyà, estudiants i alumnes de Secundària han tornat a bloquejar aquest divendres al matí els instituts i algunes avingudes principals de la ciutat amb contenidors d'escombraries, cosa que ha provocat importants embussos circulatoris. Vigilats per bombers i policies que havien extremat les mesures de seguretat després dels incidents que hi va haver dijous en algunes ciutats franceses, els estudiants s'han manifestat pacíficament pel centre de la ciutat acompanyats per alguns professors.

També s'han unit a la manifestació una cinquantena de treballadors ferroviaris en vaga que aquesta matinada han bloquejat, des de les sis fins a les vuit del matí, la sortida dels autobusos de la ciutat.

El transport, greument alterat

La protesta per la reforma de les pensions també continua afectant altres sectors, com el transport, inclosa la circulació de trens internacionals que enllacen Catalunya amb França, Itàlia i Suïssa. El Talgo Barcelona-Montpeller i viceversa s'ha suprimit, així com els trens hotel Barcelona-Milà, Barcelona-Zuric i Barcelona-París.

Per la seva banda, el Talgo Mare Nostrum entre Montpeller i Cartagena i el Talgo entre Lorca i Montpeller comencen i acaben el recorregut a Portbou, i hauran de completar el trajecte per carretera des de Figueres fins al seu destí. Pel que fa als trens de mitjana distància de la línia Barcelona-Girona-Portbou-Cervera, comencen i acaben el recorregut a Portbou.

Renfe ha establert com a mesures postvenda el reemborsament del 100% de l'import del bitllet per als clients que decideixin cancel·lar el seu viatge i un canvi de data sense cost per als que triïn aquesta opció.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut