Barcelona

Dos de cada 10 joves tenen mala salut per l'abús d'alcohol i drogues o per estrès i ansietat

Un 20% dels joves catalans té mala salut, ja sigui perquè abusen de l'alcohol i les drogues o perquè la precarietat laboral i social els genera estrès i ansietat. Això es desprèn d'una enquesta feta pel Departament de Salut a més de 3.500 joves i que també revela que dues terceres parts tenen bona salut i el 87% segueix hàbits saludables. De l'estudi també en destaca que els joves morts en accidents de trànsit han caigut a la meitat en deu anys, tot i que les lesions continuen sent la primera causa de mortalitat entre la població juvenil.

Actualitzat
El 13% dels joves té un mal estat de salut com a conseqüència d'un cert excés en el consum de determinades substàncies, especialment tabac i alcohol, però també d'altres drogues com cànnabis i cocaïna. En aquest col·lectiu hi ha més homes que dones. En el cas de l'alcohol, hi ha un 67% de joves que n'han consumit en el darrer mes, un 13% no ha begut mai i un 8% són bevedors de risc. El consum de cànnabis ha registrat un lleuger descens i el de cocaïna s'ha estabilitzat.

En l'altre gran grup de joves que no té salut hi predominen les dones, els immigrants i els joves que pertanyen a una classe social mitjana baixa. En aquest cas, el problema no són els hàbits, sinó que o bé han de suportar condicions laborals i socials dures que els repercuteix en la salut o bé pateixen una pressió socioeconòmica per falta de feina i d'estabilitat familiar, entre d'altres, segons ha explicat el secretari de Joventut, Eugeni Villalbí.

L'estudi també apunta que en els últims deu anys la mortalitat juvenil en accidents de trànsit s'ha reduït a la meitat, fins a situar-se en un 8,3%. De retruc, això ha causat que l'esperança de vida dels joves hagi augmentat 2,2 anys en aquesta dècada i s'hagi passat dels 79,7 anys dels 1997 als 81,9 del 2007.
 
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut