Barcelona

La natalitat cau a Catalunya prop d'un 5% el 2009, després de 13 anys de pujades

El nombre de naixements a Catalunya va caure d'un 4,7% l'any 2009, després de 13 anys consecutius de pujades. Segons l'Institut d'Estadística de Catalunya, en total van néixer 84.849 nadons, dels quals prop d'un 30% són fills de mares estrangeres. L'edat mitjana a la maternitat s'aproxima als 31 anys, seguint la tendència dels últims anys. Incrementa, en canvi, el nombre de naixaments de mares no casades, que representen un 34,5% del total.

Actualitzat
L'Idescat atribueix la disminució en el nombre de naixements al fet que està passant el moment en què les filles del "boom" dels setanta són mares i s'entra en el període de les generacions buides nascudes als anys vuitanta. A més, també ha disminuït el nombre de dones immigrants. Tot i això, la disminució de la natalitat és més accentuada en mares de nacionalitat espanyola que en les estrangeres, ja que la reducció ha estat del 5,4% i del 3%, respectivament.

El percentatge de mares estrangeres varia en funció del territori. S'eleva a més del 44% en comarques com la Segarra, el Solsonès, el Baix i l'Alt Empordà. L'Anoia, en canvi, és, amb un 20%, la que registra menys naixements de mares immigrants. Pel que fa als municipis de més de 20.000 habitants, destaquen altes proporcions de mares estrangeres a Salt, Roses, Salou, Manlleu, Vic i Palafrugell. A la cua se situen Castellar del Vallès, Molins de Rei, Esparreguera i Viladecans.

L'edat mitjana en què les dones són mares també varia en funció de la procedència. Mentre que les dones espanyoles endarrereixen l'experiència reproductiva fins als 32 anys, aproximadament, les de nacionalitat estrangera són mares més joves, als 29 anys de mitjana.

Una de cada tres mares estrangeres és marroquina


Pel que fa a la procedència de les dones estrangeres, predominen els naixements de mare de nacionalitat marroquina, que constitueixen el 33,7% dels naixements de mare estrangera. Els segueixen, però amb proporcions molt més baixes, els col·lectius de nacionalitat equatoriana (6,5%), romanesa (6,1%), xinesa (5,7%), boliviana (4,9%) i colombiana (2,9%).

Paula i Marc, reina i rei del rànquing


Pel que fa als noms més posats, Marc i Paula encapçalen el rànquing, seguits d'Àlex, Laia, Pol i Júlia. Marc és el preferit a Catalunya des del 1997 i Àlex es manté entre els primers llocs des de fa temps. Pol, en canvi, i ha anat guanyant posicions: fa 13 anys era a l'onzè i el 2009 s'ha situat tercer.
Anar al contingut