San Francisco

Google desenvolupa un sistema que permet que els cotxes es condueixin sols

Qui condueix els cotxes de Google? La resposta és ningú. La companya treballa en un sistema que permet que els vehicles funcionin sense conductor. Google ho ha anunciat al seu blog després de mesos de proves. El projecte està donant fruits i ja han fet funcionar diversos vehicles per la costa est dels Estats Units. En total han recorregut més de 225.000 quilòmetres amb només un accident, que no va ser culpa de Google. L'objectiu de la companyia és reduir la sinistralitat a les carreteres, estalviar energia i temps. Calculen que amb el seus sistema es podria rebaixar a la meitat la xifra d'1,2 milions de morts en accidents de trànsit, i alhora tindríem més temps lliure en els embussos per navegar.

Actualitzat
La companyia del buscador continua explorant noves vies per canviar el futur. El seu últim projecte és la plasmació d'un concepte que apareix en moltes pel·lícules futuristes: el cotxe que es condueix sol.

Google ha desenvolupat un sistema que permet els vehicles moure's autònomament sense necessitat de ningú que els controli. Ho fan utilitzant la seva tecnologia: càmeres de vídeo, sensors de radar, làsers i mapes detallats de la xarxa viària. Tot plegat muntat sobre la seva flota de Toyota Prius i d'un Audi TT i posat a la carretera.

I funciona. La companyia assegura que els seus vehicles han recorregut unes 140.000 milles –més de 225.000 quilòmetres– per tot tipus de carreteres de la costa est dels Estats Units. Només han tingut un accident: una topada per darrere que Google assegura que no va ser culpa seva. Aquestes proves demostren que el vehicle podria ser ja una realitat. De totes maneres, fins ara tots els cotxes tenen un pilot per si cal intervenir-hi i un copilot que monitoritza el desenvolupament del software.

Google ha apostat molt fort per aquest projecte. Fa anys que hi treballa, fins al punt que hi ha hagut alguns rumors sobre el projecte abans de l'anunci oficial al blog de la companyia. L'empresa tenia tan clar el que volia que va contractar alguns dels millors enginyers de les DARPA Challenge, unes curses de vehicles autònoms organitzades pel govern nord-americà. Amb l'ajuda d'aquests tècnics, Google ha aconseguit passar la mà per la cara als fabricants de cotxes que també havien començat a treballar en projectes similars, com Ford i Toyota.

Reduir els morts a la meitat

L'objectiu de Google, segons els seu blog, és triple: reduir els accidents, estalviar energia i regalar temps. El primer és el principal per la companyia, que assegura que amb aquesta tecnologia es podrien reduir a la meitat les morts a les carreteres. L'Organització Mundial de la Salut calcula que cada any moren 1,2 milions de persones a tot el món en accidents de trànsit.

Pel que fa a reduir les emissions de carboni, Google entén que els seus cotxes autònoms fomentarien que es compartissin els vehicles. A més apunta que es podrien crear "trens d'autopista" més eficients com a transport públic.

El tercer objectiu, però, també és molt significatiu: alliberar el temps de la gent. Què podríem fer amb el temps que passem al cotxe si no haguéssim de conduir? És una pregunta que té moltes respostes, però en un món cada cop més connectat, de ben segur que Google captaria una part de l'atenció dels conductors ociosos quan van cap a la feina. I l'atenció també són diners. En qualsevol cas, de moment només s'han dut a terme proves pilots i tot apunta que aquesta models de cotxes encara trigaran a arribar. Les prediccions més optimistes, segons "The New York Times", parlen de com a mínim vuit anys.

Un dels cotxes de Google en acció:

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut