Barcelona

La Generalitat explora noves vies de finançament i emetrà per primer cop bons per a particulars

En un intent de buscar noves vies de finançament, per primera vegada la Generalitat emetrà bons destinats a particulars, per un valor de mil milions d'euros. Es tracta de bons de mil euros amb un interès molt atractiu: un 4,75%, a un termini d'un any. El Departament d'Economia està acabant de negociar amb les entitats que s'encarregaran de col·locar aquest deute. N'hi participaran una quinzena, liderades per La Caixa. Les entitats financeres s'han de comprometre a quedar-se amb els bons que no puguin vendre i rebran a canvi un rendiment addicional.

Actualitzat
És el primer cop que la Generalitat explora la via dels bons per a particulars. El govern català vol aprofitar l'augment de l'estalvi entre les famílies per finançar els seus comptes i complir amb el programa de l'administració per aquest 2010. Falten 3.000 milions i l'executiu calcula que en pot treure 1.000 a través d'altres vies, com pagarés a curt termini. Els altres 2.000 podrien sortir de bons per a particulars.

La Generalitat espera obtenir segur 1.000 milions d'euros en l'operació, tot i que es reserva l'opció de duplicar la xifra i emetre'n fins a 2.000 milions. Els particulars que els comprin tindran un interès força atractiu, un 4,75%, és a dir que per cada 10.000 euros invertits en guanyaran 475. Això sí, a aquesta xifra se li haurà d'aplicar el 19% de l'impost sobre el capital.

L'interès del 4,75% també seria positiu per la Generalitat, perquè estaria per sota de l'estipulat en altres col·locacions de l'administració pública catalana.

No és el primer cop que l'executiu català utilitza aquesta recurs, però fins ara el deute públic emès només anava destinat a entitats financeres i no pas a particulars.

En el projecte, que liderarà La Caixa, hi participen una quinzena d'entitats, les "més importants", com Catalunya Caixa, Unnim, el Banc Sabadell, el BBVA i Caja Madrid.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut