Budapest

El vessament tòxic a Hongria arriba al Danubi després de matar tots els peixos del riu Marcal

El vessament tòxic de fang vermell procedent d'una planta d'alumini a l'oest d'Hongria ha arribat ja al riu Danubi. Els equips d'emergència estan treballant per intentar diluir-lo amb la finalitat de protegir el riu més gran d'Europa i evitar una catàstrofe mediambiental més greu. Segons els equips d'emergència, de moment no hi ha dades de peixos morts als rius Raba i Mosoni-Danubi, afectats prèviament per l'abocament, però al primer riu afectat, el Marcal, hi han mort tots els peixos. Els equips d'emergència estan treballant per reduir l'alcalinitat de l'abocament, que va començar dilluns en una bassa de contenció d'una planta d'alumini i va arrasar diverses localitats, deixant 4 morts i més de 150 ferits.

Actualitzat
L'alcalinitat de l'abocament quan va arribar als riu Raba i Mosoni-Danubi era encara d'un pH9, per sobre del nivell normal i inofensiu d'entre 6 i 8. El director del grup ecologista WWF a Hongria, Gabor Figeczky, que ha visitat la zona afectada acompanyat d'alguns experts, ha assenyalat que l'impacte en el riu Marcal és pitjor del que es preveia; s'esperava que l'alcalinitat disminuís una vegada arribés al Raba, un riu més gran, però encara era d'un pH entre 9 i 10.

Segons ha explicat a Reuters, com que el Danubi és un riu molt més gran l'alcalinitat s'hauria de diluir i els nivells de pH haurien d'estar entre 7 i 8, encara que l'ideal seria al voltant de 7. "D'acord amb les nostres estimacions actuals, la contaminació es mantindrà continguda a Hongria, i també confiem que arribi a Budapest amb uns nivells de pH acceptables", ha afegit.

A partir del lloc on ha entrat en contacte amb el fang tòxic vermell, el Danubi flueix cap a Croàcia, Sèrbia, Bulgària, Romania, Moldàvia i Ucraïna abans de desembocar al mar Negre.

El govern hongarès va declarar dimarts l'estat d'emergència en tres comtats després de l'abocament, amb un fort efecte càustic per la presència de bauxita, que ha afectat principalment les localitats de Kolontar i Devecser, a uns 160 quilòmetres a l'oest de Budapest.

El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ha visitat aquest dijous Kolontar i ha indicat que no té sentit retirar la runa i el fang de la localitat, ja que és impossible viure-hi de nou. "És difícil trobar les paraules, si això hagués passat durant la nit, tothom estaria mort".

En la seva opinió, el desastre no el podien provocar causes naturals. "Aquesta és una catàstrofe sense precedents a Hongria. El més probable és que sigui fruit d'un error humà. El mur [de la bassa] no es va desintegrar en un minut, això s'hauria d'haver detectat".

MAL Zrt, l'empresa propietària de la planta d'alumini Ajkai Timfoldgyar i de la bassa, va assenyalar dimarts que no hi havia signes d'un desastre imminent i va precisar que l'última inspecció de la bassa s'havia fet dilluns, hores abans de la tragèdia , sense que es detectés cap anomalia.

D'altra banda, Orbán ha defensat que "Hongria és prou forta per fer front als efectes d'una catàstrofe d'aquesta magnitud". Però, ha afegit, "seguim estant oberts a qualsevol recomanació o experiència que ens pugui ajudar a combatre els efectes de la contaminació".

La riuada de fang vermell tòxic procedent d'una fàbrica d'alumini del sud-oest d'Hongria ha arribat ja al Danubi. Ho ha fet a través de l'afluent Raba i del Mosoni, un braç del segon riu més llarg d'Europa. Malgrat tot, encara no s'han detectat peixos morts i les autoritats treballen per controlar que no es dispari la taxa alcalina de l'aigua. El primer ministre hongarès, Viktor Orbán, que està visitant la zona del desastre, ha denunciat que fa poc es va revisar l'estat de la planta on hi va haver l'accident i tot era correcte.

Quatre morts

El vessament d'aquest fang, 700 milions de litres, afecta una superfície de 40 quilòmetres quadrats de l'oest d'Hongria i ja ha provocat la mort de quatre persones -entre les quals una nena de 14 mesos-, tres desapareguts i més de cent ferits. Els equips de rescat continuen treballant per trobar els desapareguts i també s'intenta contenir els efectes nocius del fang.

Els afectats demanen indemnitzacions

Les cases de milers de persones han quedat negades o devastades pel fang vermell i ara estudien iniciar accions legals contra la companyia propietària de la planta d'alumini.

Els habitants de Kolontar, la població més pròxima a la planta, s'han reunit amb l'alcalde i amb un representant de l'empresa. De moment, però, la companyia responsable no té respostes per al que ha passat i ha negat que s'hagués de reforçar el dic que es va trencar. L'alcalde ha promès que els responsables seran castigats.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut