Estocolm

Mario Vargas Llosa guanya el Nobel de Literatura contra tot pronòstic

L'escriptor peruà Mario Vargas Llosa ha estat guardonat amb el premi Nobel de Literatura 2010. L'Acadèmia Sueca ha premiat l'autor de "La ciudad y los perros", "La casa verde", "Conversaciones en la catedral" i "La casa del chivo", entre moltes altres obres, per la seva manera mordaç de retratar la resistència de l'individu en les diferents estructures de poder. Vargas Llosa és un dels novel·listes i assagistes en llengua espanyola més destacats, i la seva obra literària ha estat traduïda a més d'una trentena de llengües.

Actualitzat
L'Acadèmia Sueca ha destacat "la manera mordaç de retratar la resistència, la revolta i la derrota de l'individu en les diferents estructures de poder" de Mario Vargas Llosa, el primer escriptor de parla hispana que guanya el Nobel de Literatura des que ho va fer el mexicà Octavio Paz, el 1990.

Vargas Llosa és un dels novel·listes i assagistes en llengua espanyola més destacats. "La ciudad y los perros", del 1962, ja el va situar entre un dels escriptors més llegits i la seva obra literària s'ha traduït a més d'una trentena de llengües.

Entre altres de les seves obres també destaquen "La casa verde", "La tía Julia y el escribidor", "Pantaleón y las visitadoras", "La fiesta del chivo" o "El paraíso en la otra esquina". L'escriptor és autor de contes, assajos, novel·les i teatre, i ha publicat també les seves memòries, títulades "El pez en el agua". La seva última novel·la, "El sueño del celta", arribarà a les llibreries al mes de novembre.

El Nobel de Literatura 2010 és membre de la Real Academia Española i ha rebut el Premi Príncep d'Astúries de les Lletres el 1986, el Premi Planeta el 1993 i el Premi Cervantes l'any 1994, entre molts d'altres. Ara s'hi ha de sumar el Premi Nobel de Literatura. En l'àmbit polític, Vargas Llosa va ser candidat a la presidència del Perú l'any 1990 i va ser derrotat per Alberto Fujimori. Després d'aquesta derrota electoral, Vargas Llosa es va instal·lar a Madrid i va obtenir també la nacionalitat espanyola.

Contra tot pronòstic

El premi a Vargas Llosa s'ha rebut amb sorpresa, tot i que des de fa anys estava entre els candidats per optar al guardó. I és que entre els favorits hi havia enguany Cormac McCarthy, autor de "No és país per a vells" o "A la carretera", totes dues portades a la gran pantalla recentment. També s'apostava per l'hongarès Peter Nadas, l'australià Gerald Murnane i el poeta argentí Juan Gelman.

Altres candidats que eren al podi dels deu més ben valorats eren Ko Un, Adonis, Nuruddin Farah o Haruki Murakami, autor de l'èxit de vendes "Tòquio Blues".

L'escriptor s'ha mostrat sorprès en saber la notícia

No sabia que el seu nom es trobava entre els candidats, però la distinció ha estat per a ell. L'escriptor ha rebut la notícia a les 5 del matí, a Nova York, on es troba fent unes classes a la universitat. Les seves primeres paraules després de saber-se guanyador han estat d'agraïment i sorpresa, i ha afirmat que aquest premi és un reconeixement a tota la literatura llatinoamericana. Vargas Llosa, en declaracions a Veo7 ha reconegut que ha estat una "sorpresa absoluta" i fins i tot ha dubtat que no es tractés "d'una broma per part d'un amic".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut