El director de l'FMI, Dominique Strauss-Kahn, en una imatge d'arxiu (Foto: Reuters)
Dominique Strauss-Kahn, el rostre del Fons Monetari Internacional (Foto: Reuters)
Washington

L'FMI reclama avanços a les caixes espanyoles i la banca regional alemanya

El Fons Monetari Internacional considera que les caixes d'estalvis espanyoles i els bancs regionals alemanys representen dos segments dels sistemes financers nacionals d'Europa en els quals el procés de reestructuració "necessita avançar", tot i que ha reconegut que "la bona notícia és que s'està avançant". Així, la institució internacional ha destacat, en el cas d'Espanya, que "les autoritats s'han pres molt seriosament la tasca de reestructurar les caixes", un procés que ja s'ha iniciat i s'ha continuat fins a les "conseqüències finals", ha dit el responsable de mercats monetaris i capitals del Fons, José Viñals.

Actualitzat
Sobre aquesta qüestió, la institució assenyala a l'Informe d'Estabilitat Financera Global que els "landesbanken" pateixen a causa de la seva feble rendibilitat, mentre que les caixes espanyoles afronten una reforma substancial i la reducció del seu excés de capacitat. "Es important seguir endavant amb determinació per liquidar aquelles grans institucions financeres febles i no viables i reestructurar les que són febles, però viables", ha dit el directiu espanyol de l'FMI, que ha advertit sobre el llast que podria suposar per a la recuperació la pervivència d'entitats "zombis".

La banca, el taló d'Aquil·les de la recuperació econòmica

El Fons Monetari Internacional considera que el sistema financer mundial passa encara per un període d'"incertesa significativa" i continua sent "el taló d'Aquil·les de la recuperació econòmica", ja que les entitats continuen sent vulnerables.

A l'actualització del mes octubre de l'Informe sobre l'Estabilitat Financera Mundial (GFSR), l'FMI també ha tornat a reduir el total de les depreciacions i les provisions per pèrdues de crèdit assumides per la banca mundial des dels 2,3 bilions de dòlars (1,7 milions d'euros) de la previsió del mes d'abril, fins als 2,2 bilions de dòlars (1,6 milions d'euros).

De fet, l'actualització de l'informe considera que els bancs ja n'haurien assumit les tres quartes parts. En aquest sentit, la institució que dirigeix Dominique Strauss-Kahn apunta que, tot i que en principi continuarà la recuperació econòmica actual i donarà com a resultat un enfortiment gradual dels balanços, el progrés cap a l'estabilitat financera mundial "ha tingut un revés" des de l'edició de l'abril de l'Informe.

El document considera que els "trastorns" recents en els mercats europeus de deute sobirà van posar en relleu una "vulnerabilitat més gran" dels balanços bancaris i sobirans com a resultat de la crisi. Tot i això, assenyala que, després dels problemes als mercats de deute sobirà, la situació financera ha millorat, gràcies a les mesures decisives adoptades per les autoritats, que van contribuir a estabilitzar els mercats de fons i a reduir els riscos extrems. "Però persisteixen incerteses substancials en els mercats", insisteix.

En aquest context, l'FMI insta les autoritats corresponents que portin a terme "reformes crítiques" per assegurar la viabilitat del sistema financer internacional i salvaguardar la recuperació. Entre aquestes reformes, proposa fer front als problemes que arrossega el sector bancari, "inclosa, si cal, la recapitalització". En aquesta línia, aposta per enfortir els fonaments dels balanços sobirans, així com per continuar aclarint i especificant la reforma regulatòria, prenent com a base les millores substancials proposades pel Comitè de Supervisió Bancària de Basilea.
 
Anar al contingut