Barcelona

Benach diu que Catalunya ha esgotat els límits de la paciència amb Espanya i augura un futur de canvis

A dos mesos de les pròximes eleccions al Parlament, el seu president, Ernest Benach, repassa a TV3 la seva segona legislatura al capdavant de la institució. Ha estat una etapa marcada per les tensions entre Catalunya i Espanya pel finançament i la sentència de l'Estatut, i que ha portat més crispació a la cambra. El polític d'Esquerra considera que Catalunya "ha esgotat tots els límits de la paciència" i que en un futur ha de decidir "cap on vol anar". En aquest sentit, Benach augura canvis en el mapa política català.

Actualitzat
Aquest dilluns el president de la Generalitat, José Montilla, firmarà, en un acte públic solemne i inèdit, el decret de convocatòria de les eleccions del 28 de novembre. Amb aquest gest, arrenca el procés electoral i és el principi de la fi de l'actual legislatura.

El president del Parlament aprofita el moment per repassar les seves experiències al capdavant de la cambra. En una entrevista a TV3, Benach reconeix que la legislatura ha estat marcada per les relacions tenses amb l'estat espanyol.

El finançament primer i la sentència de l'Estatut després han evidenciat un distanciament que es va fer palès en la manifestació del 10-J, a Barcelona. Benach considera que "Catalunya ha esgotat tots els límits de la paciència", i diu que "ha fet tot el que havia de fer i més" però ha arribat a un "límit insostenible". Benach dibuixa un escenari de futur en què el país haurà de decidir "cap on vol anar", i si se sent "còmode" en el sistema actual o vol explorar altres camins.

Dues espines clavades

Pel que fa a la balança de la legislatura, el president del Parlament reconeix que té dues espines clavades. D'una banda, la llei electoral, sobre la qual diu que no es van fer prou esforços per aprovar-la. Benach creu que si s'hagués tirat endavant hauria ajudat a combatre la desafecció política. En segon lloc, el polític d'ERC lamenta que el clima en el Parlament s'hagi enrarit. Assegura que no s'han pogut fer "debats amb serenitat" perquè "el diàleg entre govern i oposició no ha estat fàcil". Benach enyora altres èpoques en què "la transversalitat era més gran" i hi havia més diàleg.

A l'hora de destacar les lleis aprovades per la cambra, Benach defuig donar protagonisme a la prohibició de les corrides de toros i reclama atenció per a les "lleis de gran contingut" que han desplegat l'Estatut. Cita la llei d'educació, la de serveis socials, la d'habitatge i la de consultes i referèndums.

La "mentida" del cotxe oficial

En l'entrevista, Benach també valora la polèmica a mitjans de la legislatura al voltant de les seves despeses en el cotxe oficial. El president del Parlament demana que se'l jutgi per l'obra global i no per uns fets que considera una anècdota "malintencionada i basada en la mentida".

Un mapa polític en evolució

Finalment, Benach s'atreveix a esbossar el mapa polític català a mig termini. Augura canvis, i els situa en la centralitat i no pas en els extrems. El president del Parlament entén que les difícils relacions amb Espanya marcaran una redefinició de l'espai polític central. Pel que fa als grups que podrien entrar a la cambra en les pròximes eleccions -com Solidaritat Catalana o Reagrupament-, Benach creu que no canviaran cap cosa substancial.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut