Barcelona

Gairebé 800 especialistes del paisatge es reuneixen a Barcelona en la 6a Biennal Europea de Paisatge

Gairebé 800 experts en l'arquitectura del paisatge es donen cita aquest cap de setmana a Barcelona, on participen en la 6a Biennal Europea de Paisatge. Els paisatgistes són professionals que tenen com a repte transformar espais degradats i obsolets i sense cap funció i convertir-los en espais públics de qualitat amb usos nous. En aquesta trobada a Barcelona, que va començar aquest divendres i acaba diumenge, s'hi presenten algunes de les mostres més destacades del treball d'aquests professionals i s'hi concedeix el prestigiós premi Rosa Barba.

Actualitzat
Els arquitectes del paisatge busquen un nou model d'equilibri entre l'activitat humana i el medi natural, i experimenten de forma constant per dissenyar un entorn de qualitat, recuperant espais degradats.

Algunes de les figures més destacades en aquesta disciplina es reuneixen aquest cap de setmana a Barcelona, en el marc de la 6a Biennal Europea de Paisatge, que enguany té com a fil conductor l'aigua i com a lema, "Paisatges líquids". Durant tres dies, gairebé 800 participants hi debaten i mostren les creacions d'una disciplina que afronta grans reptes estètics, socials i ambientals.

La Biennal, una de les cites més importants per als arquitectes del paisatge, ha comptat amb la presència de figures destacades, com James Corner, autor d'alguns dels projectes de paisatge més importants als EUA; el paisatgista francès Henri Bava, o l'arquitecte Kongjian Yu, que dirigeix a Pequín el despatx Turenscape, un dels més destacats a la Xina.

Durant les jornades també s'han presentat els nou projectes finalistes del Premi Europeu de Paisatge Rosa Barba, un dels guardons més prestigiosos i que reconeix els millors projectes de paisatge fets a Europa en els últims quatre anys. En aquesta sisena edició s'han rebut més de 400 projectes, i entre els finalistes hi ha un parc a l'antiga pista d'un aeroport a Oslo; un extens espai recreatiu al voltant d'un suburbi, a Holanda, on la regeneració natural de l'aigua és un dels aspectes principals; un parc creat al llarg d'un nou tram del riu Güell, a Vilablareix, a prop de Girona, o el passeig Marítim de la platja de Ponent de Benidorm. Finalment, el projecte que s'ha imposat està situat a Tel Aviv i transforma una àrea del port d'aquesta ciutat, un lloc que estava abandonat des de feia cinquanta anys i on s'ha creat un espai de transició entre el nucli urbà i el mar.

La Xina ha estat el convidat especial de la sisena edició de la Biennal Europea de Paisatge, que ha aplegat a Barcelona experts i professionals de tot el món per presentar els projectes més destacats de l'arquitectura del paisatge.

En una exposició que s'ha pogut veure a la Pedrera, "Liquid China", el prestigiós arquitecte i professor Kongjian Yu planteja els grans problemes que afronta la Xina en el seu vertiginós creixement, que crea una gran pressió sobre el territori, que té problemes ambientals seriosos: contaminació de l'aigua, pèrdua de terres agrícoles o un consum molt elevat de recursos naturals.

En l'exposició s'hi han pogut veure algunes de les solucions que proposen arquitectes del paisatge xinesos com ell per canviar cap a un model més sostenible, menys destructiu de recursos i més integrat amb la natura. Solucions originals i poc costoses per a problemes ambientals molt greus. Kongjian Yu és professor d'Arquitectura a la Universitat de Pequín i fundador de Turenscape, una de les principals empreses d'arquitectura del paisatge de la Xina, amb 600 treballadors. Ha fet projectes de planificació a escala nacional com el Pla d'Infraestructures Ecològiques de la Xina, i molts projectes a Pequín, Xangai i Tianjin que plantegen una manera de fer menys costosa i més sostenible, que treballen amb la natura en comptes d'anar-hi en contra.

Enfront del pessimisme i la preocupació pel futur que es viu a la Xina davant la depredació dels recursos naturals, Kongjian Yu és optimista. Creu que és inevitable un canvi de model de desenvolupament, des del nivell nacional al local, que adopti una perspectiva més ecològica i sostenible. L'èxit dels seus projectes n'és la prova. L'estudi d'arquitectura de Kongjian Yu, Turenscape, treballa en aquests moments en 50 projectes.

Consulta el vídeo sobre la 6a Biennal Europea de Paisatge

Mira l'entrevista completa a Kongjian Yu
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut