Quito

El president equatorià, alliberat després de ser retingut per policies, assegura que no hi haurà perdó

Final fallit del cop d'estat a l'Equador. El president del país, Rafael Correa, s'ha pogut escapar de l'hospital de Quito on estava retingut pels policies. Una ràpida operació de les forces especials i de l'exèrcit l'ha alliberat després d'estar prop de dotze hores segrestat per membres revoltats de la policia equatoriana. Ja al seu Palau, davant la multitud, Correa ha denunciat que -més enllà del conflicte laboral amb el cos de seguretat- ha estat víctima d'una conspiració. El president equatorià ha assegurat que "no hi haurà perdó ni oblit" per les accions dels revoltats. L'assalt ha deixat almenys dos morts i desenes de ferits, i un suport unànime de la comunitat internacional al president legítim.

Actualitzat
El president Rafael Correa ha quedat lliure, la matinada de divendres, després d'estar prop de dotze hores segrestat per membres revoltats de la policia equatoriana. Ha estat després d'una ràpida operació de les forces especials i de l'exèrcit, que finalment han decidit assaltar l'hospital de la policia on Correa estava captiu. Segons la Creu Roja, almenys dues persones han mort i una quarantena han patit ferides en l'assalt.

Milers de ciutadans s'han dirigit al palau presidencial per celebrar l'alliberament de Correa, que ha comparegut pocs minuts després del seu alliberament. El president equatorià ha acusat l'oposició i l'expresident Lucio Gutiérrez d'haver intentat fer un cop d'estat, i ha assegurat que no hi haurà "perdó ni oblit" per als policies revoltats.

Després de la revolta, el cap de la policia, el comandant general Freddy Martínez, ha presentat la dimissió. Les autoritats equatorianes asseguren que tenen la situació sota control i Correa ha proclamat amb vehemència el final de la revolta i ha anunciat una profunda depuració de la policia nacional. Es manté l'estat d'emergència, decretat durant cinc dies.

A les portes d'un cop d'estat

La revolta de la policia ha portat el caos a l'Equador, que ha viscut per moments un intent de cop d'estat. Tot va començar dijous a la tarda a la principal caserna de la policia de Quito. Centenars d'agents s'hi van fer forts per protestar contra l'aprovació d'una llei que els retalla alguns privilegis.

La tensió va créixer en el moment en què el president Correa va atansar-s'hi per dialogar amb els que s'hi havien tancat. Allà li van llançar pedres i bombes de fum. Correa va desafiar els policies i els va tractar de covards. Finalment, les protestes per una retallada salarial van acabar amb el president del país, Rafael Correa, ferit en una cama, refugiat en un hospital i denunciant un intent de cop d'estat.

Els agents també van ocupar el Congrés i l'aeroport de Quito. Per la seva part, seguidors de Correa es van manifestar davant del palau presidencial. La cúpula de l'exèrcit també va demanar als organitzadors de la revolta que es fessin enrere. El govern equatorià va decretar l'estat d'excepció mitjançant el servei de missatges curts Twitter.

Suports internacionals a Correa

Governs d'arreu del món, inclosos els EUA i també l'espanyol i la Generalitat, han reclamat que es respecti l'ordre institucional a l'Equador. L'Organització d'Estats Americans (OEA) i la Unió de Nacions Sud-americanes (UNASUR) han convocat reunions d'urgència per condemnar la revolta.

En la seva reunió, l'OEA ha aprovat per unanimitat una resolució de suport al govern de l'Equador. Els països membres també han demanat al president de l'entitat que es posi a disposició del govern de Rafael Correa per oferir-li tota la cooperació. Prèviament, alguns presidents de la zona, com el del Perú, Alan García, o el de Veneçuela, Hugo Chávez, han donat suport explícit al govern de Correa.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut