Imatge del web del Museu Virtual del Poble Gitano.
Imatge del web del Museu Virtual del Poble Gitano.
janquim

Les comunitats gitanes de Catalunya s'expressen en un museu virtual

El Museu Virtual del Poble Gitano no té edifici ni conserge, es troba només a internet però des d'avui és accessible a tothom que tingui interès a conèixer més bé la realitat d'aquesta comunitat tan arrelada a Catalunya i que recentment ha ocupat llocs destacats als mitjans de comunicació a causa de les expulsions que s'han dut a terme a França per desmuntar campaments il·legals d'immigrants romanesos.

Actualitzat
En contrast amb aquestes imatges que els darrers dies han mostrat persones en situació precària mentre eren conduïdes fora del país, aquest espai a la xarxa en posa al descobert les tradicions i els costums però també la integració, els personatges més destacats i el més essencial de la cultura d'aquest poble que la història ha dut amunt i avall del continent fins al punt que la roda de carro s'ha convertit en un dels seus símbols més coneguts.

Espai viu

Com que es tracta d'una eina concebuda com un "espai viu", en paraules dels seus creadors, el lloc web es troba en "construcció permanent", de manera que els continguts que hi ha avui són encara una mostra de tot el que hi podrà haver. El resultat final dependrà de les aportacions que hi facin les comunitats gitanes de Catalunya.

El projecte va néixer com una proposta arrelada justament en aquestes comunitats, però la seva execució, que s'ha allargat dos anys, ha recaigut en els tècnics de l'administració, que són els que han fornit els recursos, i en la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que ha proporcionat l'entorn acadèmic des del grup de recerca Òliba. El responsable d'aquest projecte des de l'àmbit universitari és el doctor César Carreras, que avui n'ha fet la presentació formal en un acte que aplegava desenes de col·laboradors dels anomenats punts TIC, una xarxa de centres d'atenció que intenta traslladar el coneixement sobre les tecnologies de la informació i la comunicació de manera directa a la ciutadania.

Carreras explica a aquest mitjà que l'èxit del projecte dependrà molt de la capacitat que es tingui des de les comunitats de gestionar el lloc i dinamitzar l'aportació de continguts. De moment, el Museu Virtual del Poble Gitano (Kataluniaqo rromano musèo) conté materials sobre la història d'aquest poble i mostres de la seva expressió artística.

El projecte d'aquest museu virtual s'ha pogut realitzar com un element del Pla Integral del Poble Gitano i respon segons el govern a un mandat implícit del Parlament, que ha demanat el reconeixement de la cultura gitana.

La llengua rromano

El que ara hi ha, com explica al 3cat24 Juan Ramon Vílchez, que és director general de Cooperació Social i Voluntariat, és una "estructura que cal omplir". S'ha mostrat confiat que en els pròxims anys hi haurà la capacitat de cobrir aquests buits que el projecte encara té. Un dels assumptes pendents serà sens dubte la llengua. Ara com ara, el Museu només es pot llegir en català, però la previsió és que n'hi hagi una versió en rromano i una altra en anglès.

Tot i aquestes mancances, la llengua dels gitanos ja és present en algunes de les "sales" virtuals d'aquest museu, on es pot comprovar que moltes paraules emprades en l'argot del català i el castellà tenen origen en termes del rromano.

Ausàs acusa França d'incitar l'odi

Durant la seva presentació, el conseller de Governació, Jordi Ausàs, no ha dubtat a posar aquesta acció com un exemple d'una "fórmula catalana d'acarar aquesta realitat", que ha contraposat als incidents més recents que hi ha hagut a França. Ausàs ha citat expressament el govern francès i li ha recriminat la seva actuació, titllant-la d'"acció electoralista" després d'assegurar que les mesures empreses pel govern veí "provoquen odi i racisme". Unes afirmacions que podrien tenir alguna conseqüència si la diplomàcia francesa para les orelles fins a la sala del Citilab de Cornellà, on s'ha fet aquest acte de presentació.
Anar al contingut