Coll de Nargó

Localitzat a Coll de Nargó el niu de dinosaures més gran d'Europa

S'ha localitzat a Coll de Nargó, a l'Alt Urgell, el niu de dinosaures més gran d'Europa. La descoberta ha permès veure que els dinosaures enterraven els seus ous com les tortugues actuals i que l'eclosió es produïa sota terra. Aquesta és una de les principals conclusions de l'estudi del niu de dinosaures descobert al jaciment de Pinyes. La informació que s'ha obtingut sobre el procés reproductiu d'aquests animals s'ha comparat amb el dels dinosaures que van viure a l'Índia i l'Amèrica Llatina. D'aquesta manera els científics han deduït que hi vivia el mateix tipus d'animal.

Actualitzat
El niu localitzat a Coll de Nargó ha permès recuperar fins a 140 ous que, segons els paleontòlegs, podrien haver estat postos fa uns 70 milions d'anys, cinc abans de la desaparició dels dinosaures.

Bernat Vila, membre del grup que ha fet la descoberta, ha avançat que algunes de les conclusions a què han arribat és que els dinosaures enterraven els ous com ho fan les tortugues, cobrint-los de terra perquè l'escalfor ajudés que es produïssin les condicions favorables per a la incubació.

Els ous descoberts a Coll de Nargó són en un niu en forma de bol que probablement el dinosaure va excavar amb les potes de darrere. La disposició dels ous és la mateixa que la dels altres nius localitzats a l'Índia i a l'Argentina, i això permet deduir que hi vivia el mateix tipus d'animal. Així ho han donat a conèixer els investigadors del grup de recerca del mesozoic de l'Institut Català de Paleontologia que han treballat al jaciment des del 2005.

Llavors van fer la descoberta del niu de dinosaures més important d'Europa, només superat pels trobats a Mongòlia o a l'Argentina. Han trigat cinc anys per extreure un total de cinc postes, que contenen entre 20 i 28 ous cadascuna.

Ara, els resultats s'han presentat i s'han publicat en dues revistes científiques internacionals. Es tracta d'una troballa sensacional que ens permetrà saber molt més d'aquests grans animals prehistòrics.

De moment, el niu d'ous de Coll de Nargó presideix l'entrada del renovat Museu Miquel Crusafont de Paleontologia de Sabadell, on serà fins que es traslladi al futur espai Dinosfera previst a Coll de Nargó.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut