Els manifestants, baixant pel passeig de Gràcia de Barcelona. (Foto: EFE)
Imatge d'arxiu de la manifestació a Barcelona el 29-S, el dia de la vaga general. (Foto: EFE)
Barcelona

Centenars de milers de persones es manifesten a les principals ciutats per dir "Així, no"

Les manifestacions a les principals ciutats de Catalunya i de l'Estat, els últims grans actes de protesta de la jornada de vaga general, s'han desenvolupat sense incidents. A Barcelona, els manifestants -400.000, segons els sindicats convocants- han recorregut enmig d'una forta presència policial el camí des de la cruïlla de la Diagonal amb el passeig de Gràcia fins a la plaça Catalunya, amb el temor per la proximitat dels aldarulls entre els Mossos d'Esquadra i un grup d'activistes antisistema. Els sindicats majoritaris han condemnat els enfrontaments. A Tarragona, Girona i Lleida, unes 5.000 persones han participat a les marxes amb el lema "Així, no". I a Madrid, els organitzadors han xifrat en més de mig milió els assistents a la protesta.

Actualitzat
A Barcelona, on la manifestació ha aplegat 400.000 persones segons els sindicats, més de 130.000, segons la Guàrdia Urbana, els Mossos d'Esquadra han hagut de crear un passadís per als manifestants a banda i banda del passeig de Gràcia perquè, un tros més avall, encara hi havia enfrontaments amb grups antisistema a l'altura de la Gran Via de les Corts Catalanes, aldarulls que s'han traslladat fins al voltant de la Catedral. CCOO i la UGT han condemnat la violència i han destacat que la vaga ha tingut un "gran èxit", malgrat que alguns grups violents l'hagin volgut enterbolir. 

Alguns manifestants han escridassat els agents, que han blindat l'accés a la plaça Catalunya. La marxa ha transcorregut sense incidents, però amb el temor, en algun moment, que no podrien arribar al final del recorregut.

Al final, el cantant Gerard Quintana ha llegit el manifest, en què ha demanat al govern que "escolti la veu dels treballadors". Quintana ha remarcat que la vaga general s'ha fet perquè "acomiadar serà més fàcil i barat, i es pagarà en part amb diners públics". També ha dit que, tot i els balls de xifres, volia "felicitar tothom per l'èxit d'aquesta convocatòria i d'aquesta manifestació".

A Tarragona, més de 8.000 persones han participat a la manifestació que ha anat des de la plaça de la Font fins a la subdelegació del govern espanyol, que ha obligat a tallar el trànsit la plaça Imperial Tarraco. La marxa ha començat amb la meitat d'assistents, però la gent s'hi ha anat afegint al llarg del recorregut. S'hi han sentit molts crits demanant la dimissió de José Luis Rodríguez Zapatero. 

A Lleida, unes 5.000 persones, segons els sindicats, 3.000, segons la Guàrdia Urbana, s'han mobilitzat en una marxa que ha coincidit amb el principal dia de la festa major. La manifestació s'ha desenvolupat enmig d'un ambient festiu. 

A Girona, més de 4.000 persones, tot i que alguns fonts sindicals eleven la xifra fins a 14.000, han sortit al carrer per anar des de la Devesa fins a la seu de la Generalitat en una manifestació molt sorollosa. Els comerços que hi havia oberts han abaixat les persianes quan els manifestants hi han passat per davant. Els secretaris generals de CCOO i la UGT a la demarcació, Bartomeu Compte i Dolors Bassa, han ressaltat que l'aturada ha estat "un èxit" i marcarà un punt d'inflexió.

Madrid, els organitzadors han xifrat en més de 500.000 els assistents a la manifestació, encapçalada pels màxims dirigents estatals de CCOO i la UGT, mentre que la policia ha rebaixat el balanç fins a 40.000 persones. En un to festiu, però amb bastant caos organitzatiu, només s'ha hagut de lamentar algun incident menor. La marxa ha començat mitja hora més tard del que estava previst i ha recorregut l'espai de la Cibeles fins a la Puerta del Sol. 

El dirigent de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, ha demanat al govern socialista que "no se suïcidi" i "miri al Parlament" cap l'esquerra, i el seu homòleg de la UGT, Cándido Méndez, li ha exigit que "rectifiqui", i ha advertit que seria "molt negatiu" impulsar canvis com ara retardar la jubilació fins als 67 anys.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut