Barcelona

Els sindicats creuen que la vaga ha demostrat el rebuig majoritari a la política laboral del govern espanyol

Els sindicats majoritaris diuen que la vaga general va ser un èxit i que els legitima per reclamar que es torni a impulsar el diàleg social. En declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", els secretaris generals de la UGT i de Comissions Obreres de Catalunya asseguren que l'aturada va demostrar un rebuig social majoritari de la reforma laboral i per això exigeixen al govern espanyol que mogui fitxa. La patronal, per contra, creu que la vaga no modificarà la reforma laboral, però reclama que es recuperi el diàleg entre agents socials i govern espanyol. El govern català, per la seva banda, creu que encara és d'hora per valorar el seguiment de la vaga.

Actualitzat
La vaga general ha demostrat el rebuig social majoritari de la política laboral del govern espanyol. Aquesta és la principal conclusió que els sindicats majoritaris de Catalunya extreuen de la jornada de vaga general, que qualifiquen d'èxit. I per aquest motiu exigeixen que es reobri el diàleg social amb l'executiu i els empresaris. El secretari general de Comissions Obreres de Catalunya, Joan Carles Gallego, diu que ara el govern central ha de moure fitxa.

"La immensa majoria dels treballadors han evidenciat el rebuig a una manera de fer les coses", ha assegurat Gallego, que ha afegit que "el govern pot mirar cap a un altre cantó, però sap que té aquest conflicte social instal·lat".

El secretari general de la UGT, Josep Maria Álvarez, defensa el paper dels sindicats i rebutja que la jornada de vaga general fos una revàlida. Álvarez ha posat diversos exemples del que consideren èxit de la vaga, com el fet que "a Osona, la indústria càrnia s'ha aturat totalment" i que "a la Seat o a la Nissan no han fet calgut ni piquets".

D'altra banda, tant Álvarez com Gallego han condemnat els incidents violents que hi va haver al centre de Barcelona i remarquen que no els van protagonitzar els sindicats.

El cert, però, és que l'endemà de la vaga general tothom fa la seva valoració particular de l'aturada. Si els sindicats ho qualifiquen d'èxit i xifren el seguiment en un 80%, amb més de 2 milions de treballadors que no haurien anat a la feina, la patronal ho veu de manera molt diferent. A les petites i mitjanes empreses catalanes, la vaga va tenir un seguiment del 16%, segons la patronal PIMEC. Pel seu president, Josep González, la vaga no modificarà la polèmica reforma del mercat laboral, aprovada pel Congrés dels Diputats. En declaracions al programa "Els matins" de TV3, tant González com el president de la patronal Foment del Treball, Joan Rosell, han coincidit a dir que cal recuperar el diàleg entre els diferents agents socials i el govern espanyol.

De la seva banda, i també en declaracions a TV3, la consellera de Treball, Mar Serna, ha dit que fins que la Seguretat Social no rebi les dades de les empreses, no se sabran les xifres exactes del seguiment de la vaga. Amb tot, la consellera nega que l'abast sigui del 80%, com asseguren els sindicats, i explica que en tot cas les xifres tampoc reflecteixen els motius pels quals molta gent no va anar a treballar, ni la manera com algunes empreses van organitzar-se el dia d'ahir.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut