Madrid

Els sindicats parlen d'"èxit inqüestionable" de la vaga i el govern espanyol en minimitza l'impacte

Els sindicats han qualificat d'"èxit de participació inqüestionable" de la vaga general d'aquest dimecres i creuen que el seguiment a tot l'Estat, que xifren en el 70%, "obliga el govern a rectificar". Els secretaris generals de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, han afirmat en roda de premsa que "és la vaga que ha tingut menys incidents" dels darrers anys. D'altra banda, el govern espanyol ha minimitzat l'impacte de la vaga. El ministre de Treball, Celestino Corbacho, que no n'ha volgut donar xifres concretes, ha parlat d'un "seguiment desigual" i d'un "efecte moderat" i ha agraït que, en general, s'hagin respectat els serveis mínims.

Actualitzat
L'executiu espanyol i els sindicats fan valoracions oposades de la vaga general. Els líders de la UGT i CCOO, Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo, han destacat que la jornada ha estat "un èxit de participació" i un "èxit democràtic" dels treballadors espanyols, i que hi ha un abans i un després de la vaga. En una compareixença conjunta, tots dos dirigents sindicals han xifrat al voltant del 70% el seguiment de l'aturada: "Crec que pocs posaran en dubte l'abast de la vaga", ha dit Fernández Toxo, que s'ha felicitat perquè "la gent ha aconseguit sobreposar-se al piquet de la por i a alguna actuació desproporcionada de la policia".

D'altra banda, Méndez ha afirmat que els treballadors "han rebutjat la resignació" i ha demanat a l'executiu espanyol que obri "un període de profunda reflexió" que culmini amb "la rectificació de les polítiques" del govern. Tant UGT com CCOO han insistit que la reforma laboral relega Espanya "a la cua d'Europa".

El govern espanyol, en canvi, ha minimitzat l'impacte de la vaga i ha destacat que la jornada s'ha desenvolupat "amb normalitat i sense incidents rellevants en el conjunt de l'Estat". El ministre de Treball, Celestino Corbacho, no ha volgut donar xifres globals del seguiment de l'aturada i s'ha limitat a constatar que ha tingut un "efecte moderat" per un "seguiment desigual". 

No obstant això, el govern espanyol sí que ha facilitat algunes dades corresponents a l'administració pública. En l'administració local ha estat del 12%, mentre que a l'administració general de l'Estat s'han sumat a l'aturada el 9,3% dels treballadors del torn de nit i el 7,5% del torn de matí. Pel que fa al transport, Corbacho ha xifrat en un 20% el seguiment de la vaga i ha dit que els serveis mínims s'han complert en un 98%.

El seguiment segons els sindicats


Els sindicats sí que han donat dades sobre el seguiment de l'aturada. Al matí, el secretari d'Organització i Comunicació de la UGT, José Javier Cubillo, i el de CCOO, Antonio del Campo, han xifrat en un 70% el seguiment de l'aturada.

Per comunitats, Astúries ha registrat el seguiment més alt, el 87%, i el País Basc el que menys, el 30%. Catalunya es troba entre les primeres del rànquing, amb un seguiment del 80%.

Per sectors, el de la mineria és el que més ha secundat l'aturada, amb un seguiment del 100%. En el transport per carretera i la construcció, el seguiment ha estat proper al 90% segons els sindicats. En el de l'ensenyament públic, el seguiment ha estat del 60%, en el privat, del 32%, en el de la sanitat, del 50%, i en el químic, del 80%.

Els sindicats no han dubtat a parlar d'"èxit" de la vaga i de participació "massiva" i per això ja s'han dirigit al govern espanyol per dir-li que té l'oportunitat de trucar-los aquest dijous mateix per canviar la reforma laboral i negociar la reforma de les pensions.

Brutalitat policial

La UGT també ha denunciat càrregues policials "indiscriminades i brutals" en algunes autonomies com el País Valencià i Castella i Lleó, on assegura que "la policia ha carregat contra persones que feien vaga, però no eren en  cap piquet". Aquesta "brutalitat" l'atribueixen els sindicats al president de la CEOE, Gerardo Díaz Ferrán, per "escalfar l'ambient" en els dies previs a la vaga pels seus atacs als piquets.

Com a exemple de la brutalitat policial denunciada pels sindicats, Del Campo i Cubillo han esmentat un incident a la fàbrica EADS-CASA, a Getafe, on la policia ha carregat contra un grup de piquets i ha causat nou ferits, que han estat atesos pel servei mèdic de l'empresa. En aquesta càrrega, un dels agents ha arribat a disparar set trets a l'aire. El secretari de Comunicació de CCOO, Fernando Lezcano, ha mostrat els casquets de les bales a les càmeres en roda de premsa. 

Tensió a Madrid

Madrid és precisament una de les ciutats on més tensió hi ha hagut entre piquets i treballadors, perquè els serveis mínims han estat imposats pel govern autonòmic, i les xifres sobre el compliment dels serveis mínims varien en funció de la font. Segons la UGT, el metro ha funcionat amb el 20% en comptes del 50% que fixava el decret de serveis mínims, un decret contra el qual els sindicats han presentat recurs. Segons el govern d'Esperanza Aguirre, però, ha funcionat el 75% del servei.

Incidents a Mercamadrid


Un dels punts on s'esperava que hi hagués enfrontaments era Mercamadrid, el mercat central de la ciutat. Allà, centenars de sindicalistes han col·lapsat les entrades per evitar que hi accedís ningú. Només han permès l'entrada d'una seixantena de camions que bloquejaven l'M-40 i podien suposar un perill per a la resta de conductors. Segons els sindicats, el 80% dels treballadors de Mercamadrid han seguit la vaga.

Una dona ferida greu a Coslada
en ser atropellada durant un piquet

Una dona de 51 anys que formava part d'un piquet informatiu davant la impremta Bermont de Coslada va quedar ferida greu la nit de dimarts a dimecres després que l'atropellés una furgoneta de repartiment de diaris. La víctima, que pertany al sindicat CCOO, presenta traumatisme cranioencefàlic i diverses contusions i està ingressada a l'hospital en estat greu.

A través d'un comunicat, CCOO ha transmès la seva solidaritat amb la dona atropellada, ha exigit la depuració de responsabilitats i l'aplicació de la llei als culpables.

Segons la UGT, tres persones han resultat ferides durant una càrrega que la policia ha portat a terme a l'entrada de la fàbrica de Michelin a Valladolid. Els tres ferits formaven part d'un piquet informatiu. A Vigo, durant la nit, la policia ha hagut d'escortar desenes de treballadors, del torn de nit, que volien accedir a la factoria de Peugeot-Citroën. A la fàbrica que General Motors té a Figueruelas, a Saragossa, els piquets informatius també han impedit l'entrada dels 1.200 treballadors del torn de nit, però la policia no hi ha intervingut. Només han pogut accedir a l'empresa la trentena de treballadors que havien de cobrir els serveis mínims.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut