Barcelona

El govern espanyol defensa la reforma laboral però garanteix el diàleg social després del 29-S

A pocs dies de la vaga general, el govern espanyol ha moderat el seu discurs en matèria laboral: tot i que continua defensant la reforma laboral aprovada pel Congrés, està disposat i a favor de reprendre el diàleg social, posar sobre la taula alguns aspectes relacionats amb l'ocupació -no determinats- i fer canvis. Ho han dit tant el ministre de Treball, Celestino Corbacho, com el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, qui ha demanat als sindicats propostes concretes. Uns dies abans, els sindicats demanaven al govern espanyol "rectificar" després del 29-S.

Actualitzat
El govern espanyol s'ha compromès a intentar refer ponts amb els sindicats després de la vaga general prevista pel pròxim dimecres, 29 de setembre. En un acte a Saragossa, el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha defensat la reforma laboral però al mateix temps ha dit que hi ha molts canvis a fer en matèria d'ocupació i que després de l'aturada del 29-S esmerçarà "tots els esforços" per mantenir el diàleg amb els sindicats i la patronal. Zapatero ha demanat als sindicats propostes concretes.

En el mateix sentit que Zapatero s'ha expressat aquest diumenge el ministre de Treball. Celestino Corbacho ha defensat la reforma laboral, diu que ja és una llei i que no hi ha marxa enrere: "és una llei, i la llei ja no és propietat del govern, sinó que és una llei aprovada per les Corts generals" però ha afegit que a partir del 30-S, "hi ha molt camí per recórrer" i que el govern espanyol vol continuar el diàleg amb els agents socials i posar sobre la taula algunes qüestions en matèria laboral.

Els pronunciaments de Zapatero i Corbacho aquest diumenge contrasten amb d'altres més contundents que havien fet dies abans. El president del govern espanyol avisava els sindicats que la vaga general d'aquest dimecres no canviaria la reforma laboral, una advertència que també feia el ministre de Treball.

Els sindicats, CCOO i UGT, exigeixen des de fa dies a l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero que "rectifiqui" i han reiterat que, al seu parer, el govern espanyol estarà obligat a fer-ho després de la vaga general que els sindicats creuen que serà un èxit.

Qui també s'ha referit a l'aturada aquest cap de setmana és el ministre de Foment, José Blanco. Blanco diu que no entén la convocatòria de la vaga i les raons que porten els sindicats a convocar-la.

Mentrestant, els sindicats escalfen motors a tres dies de la vaga general, per la qual govern i sindicats han acordat un serveis mínims en sectors com el transport, la sanitat o l'educació.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut